Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Událost, o které se nemluví? Nacisté vyvraždili českou vesnici, pak ji úplně vymazali z mapy

SS-Leibstandarte
SS-Leibstandarte "Adolf Hitler" v Mnichově (1935).
Foto: IMAGO

Těsně před koncem války, tedy před 70 lety, Němci vypálili osadu Ploština na Zlínsku. Většinu mužů zavraždili, zničili všechna stavení a Ploštinu prakticky vymazali z mapy. Důvodem bylo to, že místní obyvatelé pomáhali partyzánům.

Čtyřiaosmdesátiletá paní Božena Húšťová je jedním z posledních pamětníků zkázy Ploštiny. Do konce války zbývaly sotva tři týdny, když malou osadu obklíčily stovky nacistů. Nejdřív zabili dobytek, potom zapálili domy, ve kterých byli lidé.

Seniorka vzpomíná, jak vrahy prosila, aby ji také zastřelili. Němci se jí ale prý vysmáli a řekli, že ji raději nechají upéct jako brambor. Většina žen a děti nakonec smrti unikly. Kdo z mužů neuhořel, toho nacisté zastřelili. Přesto se podařilo zachránit třeba otci pana Rumana. Využil zmatku, když všechna stavení hořela.

Obětí bylo nakonec 24, nacisté obyvatele Ploštiny upálili v osmi chalupách. Jedním z mrtvých byl i bratr paní Húšťové. Druhý den ráno se vrátila s dalšími ženami na místo, kde v ruinách ležela ohořelá těla.

Tam, kde kdysi stály domy, chlívy a další stavení, je dnes louka. Tragédii tu připomíná památník. V jednom z mála nově postavených domů je expozice. V ní jména a fotky všech obětí, které zemřely těsně před koncem války.

Témata:  II. světová válka nacisté historie

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy