Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadají nejpodivnější nemoci na světě? Jedna z nich vás donutí se uškrtit

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mozek dosud v mnohém zůstává neprobádaným orgánem a stejně tak poruchy, které v něm mohou nastat. Psychických onemocnění je celá řada, přičemž nad některými zůstává rozum stát. Představujeme vám pět nejpodivnějších. Jejich výskyt je sice raritní, o to víc ale neurology a psychiatry zajímají.

Syndrom chodící mrtvolyPři tomto onemocnění, zvaném též Cotardův syndrom, se pacient domnívá, že se jeho tělo rozkládá, že nemá některý z orgánů (například mozek), že je mrtvý nebo že neexistuje. Z toho důvodu dojde nemocný k závěru, že nemusí jíst, pít, mluvit či udržovat hygienu. Často navštěvuje hřbitovy, kde je „nejblíž svému světu“.

Tato nemoc, která byla poprvé zevrubně popsána francouzským neurologem Julesem Cotardem v roce 1800, je důsledkem vážného poranění mozku či mentální retardace. Má patrně návaznost na depresi a schizofrenii. Choroba je zvládnutelná za pomocí léků a intenzivní psychoterapie.

PicaTato velmi neobvyklá porucha příjmu potravy se projevuje podivnými chutěmi na něco, co má nulovou výživovou hodnotu nebo vůbec není k jídlu – pacient pojídá například hlínu, uhlí, kameny, papír či barvu. Při této nemoci hrozí, že si člověk přivodí těžkou podvýživu, otravu nebo si poškodí orgány.

Není jasné, jak nemoc vzniká. Podle jedné z hypotéz je na vině nevyvážený jídelníček, při němž tělu chybí důležité minerály (často anémie z nedostatku železa). Tuto teorii podporuje fakt, že je „pica“ poměrně častá u těhotných žen či dětí z chudých regionů.

Syndrom cizího přízvukuTato nemoc je charakterizována náhlou změnou intonace a akcentu, jakoby pacient začal hovořit cizím jazykem. Syndrom se nejčastěji projeví do jednoho až dvou let po poranění mozku, může být také příznakem mrtvice či jejím důsledkem. Někteří neurologové ho spojují s depresí, úzkostí a emočním traumatem. Jak informuje server abcnews.go.com, od roku 1907 bylo evidováno na 100 pacientů.

Známý je případ Norky, která začala mluvit s německým přízvukem po té, co prodělala traumatický zážitek během nacistické okupace Norska. V roce 2015 se žena z Texasu probudila z narkózy po operaci čelisti a mluvila s britským přízvukem. V roce 2016 jistá Skotka začala po menším stomatologickém zákroku hovořit s německým akcentem. Podle lékařské literatury se podařilo vrátit řeč pacienta do normálu jen v několika málo případech.

Syndrom vetřelčí (anarchistické) rukyOběti této nemoci ztrácejí kontrolu nad jednou rukou, která sice vykonává cílenou činnost, vy ji však vlastní vůlí nedokážete zastavit. V mírněiší podobě se nemoc projevuje tak, že se ruka dotýká vašeho obličeje, trhá oblečení, uchopuje předměty nebo vám dává jídlo do pusy. Ve vážných případech ale pacienti musejí s rukou bojovat – některé se snažila dokonce ve spánku uškrtit.

Podobně jako ve výše zmíněných případech i tento syndrom vzniká po úrazu mozku, příčinou bývá i epilepsie. Dobrou zprávou je, že je nemoc léčitelná. Choroba byla poprvé lékařky popsána v roce 1909 a od té doby je evidováno zhruba 50 případů.

Syndrom explodující hlavyPři tomto onemocnění, které je řazeno mezi poruchy spánku (parasomnie), pacient opakovaně slyší silné exploze či hlasitý zvuk činelů, přičemž nesnesitelný rámus vychází jakoby přímo z jeho hlavy. „Výbuch“ nastává kolem doby, kdy upadáte do spánku, nebo přibližně 1-2 hodinu po usnutí.

Zvuk většinou není provázen fyzickou bolestí (byť někteří zažívají pocit, že jim někdo vrazil nůž do hlavy), ale pacienti při atace zažívají enormní nápor strachu a úzkosti. Mnozí si myslí, že se o ně právě pokouší mozková mrtvice, informuje sleepeducation.org. Přesná příčina syndromu není známa, ale je dáván do souvislosti se stresem a přepracováním. „Exploze“ většinou časem samy zmizí, aniž je nutná speciální léčba.

Témata:  lidé nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy