Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo překvapilo: Jak si ve skutečnosti vede Merkelová?

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín – Německo se během několika dní stalo terčem krvavých násilností, i bez nich by ale zemi ohrožovala nestabilita související například s odchodem Velké Británie z EU. Bruselský server Politico ale vysvětluje, že německá kancléřka Angela Merkelová navzdory problémům posiluje.

Merkelová na vzestupu

Situace v Německu je špatná. Minulý týden v pondělí útočil uprchlík sekerou a nožem ve vlaku, v pátek 18letý mladík íránského původu zastřelil v Mnichově 9 lidí a sebe. O víkendu pak došlo k útoku uprchlíkem mačetou, kterou zabil těhotnou ženu, v neděli večer se na hudebním festivalu v Bavorsku další uprchlík odpálil a zranil 12 lidí, z toho 3 těžce.

Podle serveru by se dalo očekávat, že oblíbenost německé kancléřky Angely Merkelové bude klesat, zdá se ale, že opak je pravdou. „Místo toho, aby se Němci od své kancléřky odvrátili, jak by se dalo čekat, slétají se k ní jako můry na světlo. Série nedávných průzkumů (před víkendovými útoky) ukázala, že se Merkelová z velké části vzpamatovala z poklesu, který utrpěla během uprchlické krize."

V červenci podle průzkumu Deutschlandtrend, který provedla společnost Infratest dimap, vládu Merkelové schvalovalo 59 lidí, což je nejvyšší číslo od září 2015. „Do voleb zbývá jen něco málo přes rok a Merkelová, které Němci jen napůl v žertu rádi říkají Mutti (Mamka), je opět na vzestupu," podotýká server.

Merkelová jako jistota

Podle něj za tím stojí nejistota, ve které se Němci ocitli. Merkelová pro ně představuje pevný bod ve světě, který se okolo nich hroutí. Útoky, které země prodělala během víkendu, ale Merkelové nenahrávají. Problematický bude zejména fakt, že sebevražedný útočník, který se odpálil na bavorském hudebním festivalu, byl syrským uprchlíkem.

Vše tak záleží na tom, jak se Merkelová k celé situaci postaví. Kancléřka navíc krom terorismu čelí i dalším problémům. Mezi ně patří například uprchlická krize nebo problémy italského bankovního sektoru, které by mohly destabilizovat celou eurozónu.

Merkelové podle serveru značně pomohla dohoda EU-Turecko, která pomohla snížit akutní dopady uprchlické krize, což Němce uklidnilo. Spory ve vedení Alternativy pro Německo (AfD), které stranu stály voliče, jí také nahrávají. Oblíbenost strany AfD v nedávných průzkumech klesla z 15 %, kterých dosahovala květnu, na 11 %.

Lepší alternativa není

Na Merkelové si Němci podle serveru cení zejména jejího stálého a klidného přístupu k problémům, které zemi sužují. AfD se ale například již chopila víkendových útoků a upozorňovala na napojení útočníků na muslimský svět a na fakt, že jde o migranty.

Merkelovou hlavní zbraní ale podle serveru zřejmě zůstává fakt, že se většina Němců nedomnívá, že existuje lepší alternativa. Vicekancléř Sigmar Gabriel, který je zřejmě jediným mužem, který by mohl kancléřství Merkelové v nadcházejících volbách ohrozit, patří mezi nejméně oblíbené politiky v zemi.

Server upozorňuje, že je tak její znovuzvolení vysoce pravděpodobné, a otázkou pouze bude, s kým Merkelová půjde do koalice. Z Berlína například zaznívají hlasy, aby se spojila se Stranou zelených.

„Vzhledem k tomu, jak dominantní je její postavení, se strany budou o její přízeň ucházet stejně jako o přízeň voličů. Bez ohledu na problémy, kterým kancléřka čelí, si jen málo lidí myslí, že éra Merkelové v dohledné době skončí," dodává server.

Témata:  Angela Merkelová Německo EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy