Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský deník přestává ukazovat fotky islamistů. Nechce přispívat k propagandě

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský deník Le Monde přijal řadu opatření proti propagandě Islámského státu. Napříště už nebude zveřejňovat dokumenty ani přiznání k atentátům. Od útoku v Nice nepublikuje fotky teroristů, aby zabránil jejich posmrtnému oslavování.

V komentáři k úternímu útoku na kostel u Rouenu to dnes napsal šéfredaktor listu Jérôme Fenoglio. Ten se věnuje tématu nenávisti, jejíž rozpoutání hlavním cílem teroristických akcí, a zamýšlí se také nad odpovědností médií a sociálních sítí, jimiž se kromě ověřených informací šíří povídačky a spiklenecké teorie.

"Musíme použít všechny prostředky našeho moderního světa, chceme-li porazit strategii nenávisti, chceme-li zvítězit, aniž bychom se zřekli sami sebe. Dlužíme to všem obětem zločinecké organizace Islámský stát. Od 26. července také památce kněze Jacquesa Hamela, zavražděného v jeho kostele," napsal Fenoglio.

K podobnému kroku jako Le Monde se odhodlala redakce televize BFMTV a deníku La Croix. "Až do nového rozhodnutí nebudeme zveřejňovat fotografie teroristů. Zvažovali jsme tento krok nějakou dobu a rozhodnutí jsem urychlili po útoku v Nice, po množících se útocích," sdělil ředitel stanice BFMTV Hervé Béroud. Řekl také, že fotografie má symbolický význam a jejím zveřejněním se dostávají na tutéž úroveň oběti i útočníci.

Šéfredaktor listu La Croix François Ernenwein řekl, že list bude zveřejňovat jen křestní jména a iniciálu příjmení atentátníků. Stanice Europe 1 nebude napříště atentátníky ve svých relacích jmenovat.

Francouzská vláda po úterním útoku spáchaném dvěma atentátníky, klade důraz na jednotu a solidaritu. Také pařížský arcibiskup André Armand Vingt-Trois řekl, že Francouzi se nemohou "nechat zavléci do politiky DAIŠ (Islámského státu), jíž je postavit děti jedné rodiny jedno proti druhému".

Konzervativní opozice vládu kritizuje a poukazuje na její neschopnost zajistit Francouzům bezpečnost. "Všechno to násilí a barbarství paralyzuje Francouze od ledna 2015 (útok proti redakci Charlie Hebdo). Je nesnesitelné," řekl Nicolas Sarkozy. Navrhl, aby byly elektronické náramky nasazeny všem podezřelým islámským radikálům, a to i když žádný čin nespáchali. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve ale upozornil, že používaní náramků a zavírání do vazby by odporovalo ústavě a bylo by kontraproduktivní.

Podle průzkumu, který dnes zveřejnil institut Ifop, je téma boje proti terorismus mezi Francouzi prvním zdrojem obav a starostí. Až za ním je nezaměstnanost a ozdravení ekonomiky. Až 67 procent dotázaných považuje za nejdůležitější předvolební téma boj proti terorismu.

Témata:  novináři Islámský stát noviny a tisk

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy