Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice je v Burundi mučena, hrozí genocida?

Burundi
Burundi
Foto: Pixabay

Bujumbura/Ženeva - Ve středoafrickém Burundi přibývá případů mučení zadržovaných kritiků vlády. Bezpečnostní síly země se dopouštějí sexuálního násilí na protestujících ženách.

Represe jsou etnicky zaměřené a mohou vyústit až v genocidu. Podle agentury Reuters na to dnes upozornil Výbor OSN proti mučení.

Skupina složená z deseti nezávislých expertů vyzvala představitele Burundi, aby důsledně kontrolovali policii a bezpečnostní složky země v zájmu zastavení mimosoudních poprav, týrání a zmizení. Vláda má také zahájit vyšetřování těchto zločinů a stíhat jejich pachatele.

Výbor zároveň vyjádřil znepokojení nad "genocidní rétorikou" používanou vysokými burundskými činiteli. Konflikt v zemi má podle OSN etnické pozadí. "Máme zprávy a informace naznačující, že násilí a týrání je politicky motivované. Také existují známky, že je etnicky zacílené," řekl předseda skupiny Jens Modvic. "Systematické mučení zaměřené vůči určitým politickým a etnickým skupinám bývá často varovným signálem procesu, který může eskalovat do genocidy," dodal.

Témata:  Burundi OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:22

USA uvalily nové sankce na Rusko a země, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu - včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy