Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident Gauck vyzdvihl snahy primátora Vokřála o usmíření

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck měl dnes v Berlíně projev u příležitosti Dne vlasti. Vyzdvihl v něm snahy brněnského primátora Petra Vokřála o usmíření s Němci.

Gauck připomněl, že Vokřálovi letos Seligerovo sdružení, které v roce 1951 založili sudetoněmečtí sociální demokraté, udělilo Cenu Wenzela Jaksche za jeho podíl na loňském Roku smíření, tedy na sérii akcí, které připomněly 70. výročí konce druhé světové války.

"U příležitosti 70. výročí ´brněnského pochodu smrti´ vyhlásila městská rada Rok smíření a zorganizovala vzpomínkový pochod, který v protisměru oproti tehdejšímu vyhnání končil v Brně. Tím měli být Němci v Brně symbolicky znovu přivítáni," řekl dnes Gauck.

Zmínil se také o českých spisovatelkách Kateřině Tučkové a Radce Denemarkové, které se ve svých dílech věnují problematice odsunu Němců z Československa.

Den vlasti pořádá každoročně německý Svaz vyhnanců (BdV), který zastřešuje organizace Němců vysídlených po druhé světové válce. Po porážce nacismu v roce 1945 musely země střední a východní Evropy opustit miliony Němců.

Témata:  Joachim Gauck Petr Vokřál Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy