Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Mirzijojev nahradil dočasně Karimova v čele Uzbekistánu

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - Premiér Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev dostal od parlamentu pověření, aby dočasně plnil roli hlavy státu. Agentura k tomu napsala, že jde o protiústavní krok.

Prezident Islam Karimov, který vládl středoasijské zemi od roku 1989, zemřel minulý týden bez jednoznačného následníka.

Středoasijská regionální agentura Fergana připomněla, že podle ústavy měl Karimova v roli úřadující hlavy státu nahradit předseda horní komory parlamentu Nigmatilla Juldašev. Rovněž podle ústavy by se do tří měsíců měly v Uzbekistánu konat prezidentské volby.

Organizací pohřbu Karimova byl pověřen Mirzijojev, což se vykládalo jako silný signál, že by se mohl stát příštím nejvyšším představitelem země.

Mirzijojev stojí v čele vlády od prosince 2003. Do funkce ho dosadil prezident Islam Karimov, který minulý týden zemřel. Zpočátku mu média nedávala velké šance, díky podpoře Karimova ale ve funkci premiéra vydržel téměř 13 let.

Mirzijojev se narodil se 30. prosince 1957 v uzbeckém Džizaku, většina jeho biografií ale současně udává, že jeho rodiče pocházeli z tádžické vesnice Jachtan. Vystudoval Taškentský institut zavlažování a meliorací (1981). Na téže škole poté řadu let působil jako výzkumný pracovník a získal vědeckou hodnost. Zastával i funkce v komunistické mládežnické organizaci (komsomolu) a v komunistické straně.

Podle tisku je blízkým přítelem manželky zesnulého prezidenta Karimova Taťjany a šéfa uzbecké tajné služby Rustama Inojatova, který je považován za jednoho z klíčových hráčů na domácí politické scéně.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy