Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron pod palbou: Intervence v Libyi vyvolala kolaps

David Cameron
David Cameron
Foto: conservatives.com **www.conservatives.com**

Londýn - Zahraniční výbor britského parlamentu ve zprávě kritizuje expremiéra Davida Camerona kvůli jeho politice v Libyi. Prý je zodpovědný za chyby, které severoafrický stát dovedly k nestabilitě a na pokraj občanské války.

Intervence se podle poslanců uskutečnila bez řádné zpravodajské analýzy, ubírala se k neohlášené změně režimu a vyhnula se své morální odpovědnosti pomoci s obnovou země po pádu Muammara Kaddáfího. Kritika se shoduje s hodnocením amerického prezidenta Baracka Obamy, který podle listu The Guardian označil intervenci za "přehlídku blbosti" a odsoudil, že Británie a Francie po svržení Kaddáfího ztratily o Libyi zájem.

Po svržení Kaddáfího vznikla v Libyi postupně dvě mocenská centra. Hlavní město Tripolis a podstatný díl západní části země ovládla islamistická vláda a parlament, zatímco východ Libye se dostal pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády podporované parlamentem se sídlem v Tobrúku. Chaosu využil Islámský stát.

Cameron, který v pondělí odstoupil i jako poslanec, podle The Guardian odmítl před zahraničním výborem v této otázce vypovídat. V jednom ze svých vzácných vyjádření Libyjce obvinil, že nedokázali vybudovat v zemi demokracii.

Podle zprávy ale sama intervence vyvolala politický a ekonomický kolaps, rozptýlení zbraní Kaddáfího režimu po regionu a posílení IS v severní Africe. "Bývalý premiér Cameron svými rozhodnutími v národní bezpečnostní radě se stal zodpovědný za to, že se nepodařilo vypracovat promyšlenou strategii pro Libyi," citoval list ze zprávy.

Témata:  David Cameron Libye Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy