Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zdravotní ústav sklízí kritiku kvůli školnímu stravování

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Státní zdravotní ústav (SZÚ) sklidil kritiku od iniciativy Skutečně zdravá škola, která dlouhodobě usiluje o zlepšení kvality školního stravování.

Školní obědy se blíží ideálu výživových doporučení, uvedl SZÚ v předběžných výsledcích studie. Odborníci ze SZÚ v uplynulém školním roce analyzovali obědy z 28 náhodně vybraných jídelen, po dvou jídelnách v každém kraji. Porovnávali jejich parametry s potřebami dětí od sedmi do deseti let. Vycházeli ze standardně vydávaných porcí, nebrali v úvahu nedojídání ani přidávání.

Obědy mají pokrýt 35 procent denní potřeby dítěte. Navzdory určitým nedostatkům jejich složení odborníci hodnotili kladně. "Ve srovnání s výživovým chováním populace ČR považujeme stále školní obědy za blížící se ideálu nutričních doporučení pro danou věkovou kategorii," uvedli.

Některé obědy ale byly málo vydatné. Téměř polovina jídelen v běžně vydávané porci nedosáhla ani na hranici doporučení celkové energie pro sedmileté dívky, které se prakticky nehýbou.

"Možná i snaha o zdravé stravování vede občas k přílišnému snížení obsahu tuku v pokrmech. Tuk je ale nezastupitelný nosič řady biologicky významných látek, včetně vitaminů," uvedl ústav. Všechny obědy překročily doporučené množství soli, naopak obsahovaly málo draslíku a vápníku.

Iniciativa Skutečně zdravá škola převážně pozitivní zjištění SZÚ odmítá. "V úřednickém lpění na poměrech živin se vytrácí důraz na kvalitní a chutný oběd," uvedli její zástupci v prohlášení pro média.

Zdravotní ústav kritizuje i za to, že považuje za dobré řešení pití mléčných nápojů s hlavním jídlem. "Je to náročné na dětské trávení a děti mléko nepijí a ve velkém se ve školách vylévá," tvrdí iniciativa.

Témata:  stravování děti školství

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy