Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostřelovač IS zabil v Libyi nizozemského novináře

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Tripolis - Nizozemský novinář Jeroen Oerlemans (45) přišel v neděli o život v libyjské Syrtě, zabil ho ostřelovač. V oblasti doprovázel tým odstraňující miny.

Syrta je poslední libyjskou baštou ozbrojenců z Islámského státu, z části města se radikály již podařilo vytlačit.

Novinář byl otcem tří malých dětí, dnes se měl vrátit domů. "Odpočívejte v pokoji. Vaše fotografie z libyjské Syrty a dalších míst zůstanou věčné," napsal na twitteru Eric Strating, nizozemský velvyslanec v Libyi.

Libye se zmítá v chaosu po pádu režimu diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla revoluce na počátku roku 2011. Na počátku letošního roku vznikla v Libyi vláda národní jednoty, která ale stále nemá pod kontrolou celou zemi. Některé regiony jsou pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně radikálů IS.

Témata:  Libye Nizozemí novináři Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy