reklama

Podle FT dělí čtveřici rozdílné odpovědi na otázku, kudy se má unie ubírat po rozhodnutí Británie z EU vystoupit.

List připomíná, že po červnovém referendu o brexitu prosazují Polsko a Maďarsko společně radikální změny základních unijních smluv. Jejich snaha zredukovat sílu unijních institucí a vytvořit volnější "unii hlavních měst" podle britského deníku překvapila Prahu a Bratislavu, které se od svých partnerů začaly distancovat a zdůrazňovat těsnou spolupráci s Bruselem a Berlínem.

"Dva a dva jsou nový normál," citují FT významného diplomata z regionu. Atmosféra se podle něj od léta změnila a spolupráce V4 tím velmi utrpěla.

List připomíná, že Slovensko používá euro, a je tedy v EU více integrováno. Česká republika je tradičně vnímána jako nejvíce "západní" země skupiny a cení si vztahů s Německem. Obě tyto země podle listu podporují reformu EU, vadí jim ale část rétoriky z Varšavy i Budapešti.

Dva diplomaté ze střední Evropy podle FT naznačily, že Praha a Bratislava mohou začít hledat alternativní spojence, třeba Rakousko, aby naznačily nespokojenost s rétorikou stávajících partnerů. Nelíbí se jim naopak snahy maďarského premiéra Viktora Orbána rozšířit V4 o Chorvatsko, což je vnímáno jako pokus přesunout "ideologickou rovnováhu" směrem k Budapešti a Varšavě.

"Nechceme spolupráci visegrádských zemí zlikvidovat, vidíme v ní velkou hodnotu, ale nechceme, aby fungovala jako štít pro nějakou bláznivou kulturní revoluci," řekl listu jeden diplomat z regionu. Podle nejmenovaného českého představitele je účast ve visegrádské skupině stále méně příjemná. "V4 je jedovatá značka. Můžeme jen vysílat signály na západ a omezovat škody," citují jej Financial Times.