Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým šéfem OSN se stane Guterres, Lajčák skončil druhý

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bratislava - Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák skončil v klání o post generálního tajemníka OSN druhý za portugalským expremiérem Antóniem Guterresem, přesto hovoří o velkém úspěchu Slovenska.

Guterres byl dnes Radou bezpečnosti nominován na post generálního tajemníka Organizace spojených národů. Konečné slovo bude mít Valné shromáždění, jeho souhlas však diplomaté považují za formalitu. Odcházejícího Jihokorejce Pan Ki-muna má Guterres nahradit 1. ledna a funkci má vykonávat pět let.  "Osobně cítím zadostiučinění, že mezi východoevropskými kandidáty jsem skončil na nejvyšší příčce, ačkoli v celkovém pořadí pak jen druhý. V každém případě představuje toto umístění bezprecedentní úspěch v historii slovenské diplomacie," uvedl Lajčák.

"Jsem hrdý, že jsem jako kandidát Slovenské republiky dosáhl takovéhoto výsledku," dodal. Poznamenal také, že Guterres získal v jednotlivých kolech hlasování nejvíce hlasů, ačkoli není z východoevropské regionální skupiny, odkud měl nový generální tajemník OSN podle nepsaných pravidel pocházet.

Nominace sedmašedesátiletého Guterrese se očekávala, neboť při středečním tajném hlasování jeho kandidaturu nevetoval žádný ze stálých členů RB OSN. Patnáctičlenná rada ho dnes podle agentur Reuters a AFP vybrala jednomyslně. Valné shromáždění, které má 193 členů, má o nominaci jednat příští týden.

Guterres byl portugalským premiérem v letech 1995 až 2002, mezi roky 2005 a 2015 byl vysokým komisařem OSN pro uprchlíky.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Slovensko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy