Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepříteli dodává zbraně Rusko, stěžoval si arménský prezident Merkelové

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Berlín - Arménský prezident Serž Sargsjan se dnes v Berlíně sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Postěžoval si, že jeho země bere s bolestí na vědomí prodej ruských zbraní Ázerbájdžánu, protože Moskvu považuje za svého spojence.

Sargsjan uvedl, že přijel do Německa podpořit právo karabašského lidu na sebeurčení, které by podle něj mělo mezinárodní společenství respektovat. Merkelová na tiskové konferenci vyzvala obě strany k dodržování příměří.

"Všechno je především třeba udělat pro zastavení krveprolití a odvrácení dalších ztrát na lidských životech. Úsilí o dosažení přijatelného a trvalého zastavení palby je proto mimořádně důležité," konstatovala kancléřka.

Zdroj: YouTube

Příměří v Náhorním Karabachu, území s převážně arménským obyvatelstvem v jihozápadním Ázerbájdžánu, bylo vyhlášeno po čtyřech dnech bojů.

Rusko se v urovnání konfliktu hodlá i dál výrazně angažovat. Sargsjan se má ve čtvrtek v Jerevanu sejít s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem, který má v pátek pokračovat ve zprostředkovací misi v ázerbájdžánské metropoli Baku.

Sargsjan si ale dnes v Berlíně na chování Ruska stěžoval. "Rusko je náš strategický partner a my s bolestí přijímáme zprávy, že Rusko a další spojenecké státy prodávají zbraně Ázerbájdžánu," řekl arménský prezident a dodal, že Jerevan má jen málo možností tento stav změnit.

Ázerbájdžán má moderní zbraně, a jak ukázaly minulé dny, je připraven je použít, řekl Sargsjan. "Síla ovšem nespočívá v moderních zbraních a tancích, ale ve víře, že je nezbytné bránit vlast. A tuto víru uchovává lid Arménie i Karabachu," uvedl.

Témata:  Arménie Angela Merkelová Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy