Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unie se připravuje na brexit. Měla by se chystat i na konec Merkelové?

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Evropská unie se připravuje na odchod Velké Británie. Podle analytika Mujtaba Rahmana by se ale měla připravovat také na možný odchod německé kancléřky Angely Merkelové. Tento "Merkexit" by podle něj mohl mít zásadní dopad nejen na německou politiku, ale i na důležité vztahy v rámci EU.

Brexit by mohl být největším problémem, kterému evropští představitelé budou v příštím roce čelit. Ale jak poukazuje server Politico, není zdaleka jediný. Turbulence ve Spojeném království zastínila možnost dalšího dramatického vývoje na evropské scéně - v případě, že se německá kancléřka Angela Merkelová rozhodne, že nebude kandidovat na své čtvrté funkční období.

Server píše, že i když je pravděpodobné, že Merkelová nakonec kandidovat bude, ta šance je menší, než se většina lidí domnívá. „A její nejpravděpodobnější nástupce - alespoň v krátkodobém horizontu - bude ničivý: její silný ministr financí Wolfgang Schäuble," píše Politico.

O možnosti, že stávající kancléřka už kandidovat nebude kandidovat, se otevřeně spekuluje – zvláště po špatném výsledku její strany v jejím domovském  Meklenbursku-Předním Pomořansku. Merkelová se však definitivně rozhodne až ve chvíli, kdy bude muset – tedy zřejmě na stranickém shromáždění Křesťansko-demokratické unie (CDU) v Essenu na začátku prosince. Ve své volbě bude muset nakonec zvážit, zda věří, že může být ještě přínosem pro výkonnost strany.

Pokud se rozhodne, že skončí, mohou se zároveň objevit pochyby o tom, kdo ji vlastně nahradí. „Schäuble je oblíbený u německého obyvatelstva a zákonodárců CDU; neexistuje žádný jiný kandidát CDU, který by s ním mohl soupeřit. Doma by měl Schäuble mnohem větší politický kapitál než Merkelová. Ale jeho příjezd do kancléřství by vyvolal vážné obavy v Paříži, Londýně i jinde v Evropě a vlastně na celém světě. A je to tak správně. Schäuble jako kancléř by mohl být extrémně škodlivý pro Evropskou unii; a pro eurozónu by byl potenciálně zničující," píše v komentáři Mujtaba Rahman, šéf analytické skupiny Eurasia Group's Europe.

Schäuble v čele největší evropské ekonomice by prý mohl představovat velký problém, dramaticky by se prý prohloubil duševní a filozofický předěl mezi severními a jižními členy. Politické vztahy mezi Berlínem, Bruselem a Frankfurtem by byly kyselé a aktuální doutnající napětí by se mohlo zhoršit do té míry, že dojde k otevřené konfrontaci - zejména v médiích. „Domácí politické vztahy by se také zhoršily. S menším počtem dostupných míst pro centristické strany, pravděpodobně vznikne další velká koalice se sociální demokracií, a to i přes dlouhé spory ohledně Schäubleho policejní, fiskální a důchodové politiky," píše Politico.

„V oblasti přistěhovalectví a bezpečnosti by Schäuble se také pravděpodobně vydal na rozdíl od Merkelové více napravo. I když je nepravděpodobné, že by zcela zvrátit její uprchlickou politiku, je pravděpodobné, že si znepřátelí SPD tím, že navrhne přísnější dohled a urychlení vyhošťovacích postupů. Vzhledem k jeho zálibě pro selektivní uplatňování pravidel EU je pravděpodobné, že bude hledat způsoby, jak obejít soukromý sektor v otázce sdílení zátěže, pokud by se ukázalo, že je pro Deutsche Bank nezbytná injekce z kapes německých daňových poplatníků," píše analytik.

V zahraničních vztazích, pak prý není jasné, zda by byl Schäuble ochoten se podvolili stále více autoritářské turecké vládě, jak to učinila Merkelová, a zda by byl ochoten v ní i nadále pokračovat. A jeho názory na Rusko, Sýrii a na Ukrajinu jsou neznámé. „Jedinou výhodou na Schäubleho kancléřství by bylo, že by musel přizpůsobit svou konzervativní politiku svému koaličnímu partnerovi - a pokud jde o EU, tak i budoucímu francouzskému prezidentovi, s největší pravděpodobností Alainu Juppému nebo Nicolasi Sarkozymu. Ale jedna věc je jasná. Tak, jako se představitelé EU připravují na život bez Britů, měli by také přemýšlet o Německu - a EU - bez Merkelové," dodává autor komentáře.

Témata:  Angela Merkelová EU Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy