reklama

"V minulých sedmi dnech byly všechny lety ruského a syrského letectva přerušeny. Letadla nad město nevzlétají a neútočí. Celodenně je v provozu šest humanitárních koridorů určených pro civilisty, kteří chtějí z Halabu odejít. Distribuuje se také teplé jídlo a jsou otevřena centra první pomoci," sdělil dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

SOHR naopak oznámila, že východ Halabu je od soboty terčem leteckých i dělostřeleckých útoků.

Rusko v pondělí kritizovalo agentury OSN za to, že podle něj nevyužily příměří k zajištění pomoci. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric k tomu ale řekl, že OSN nedostala dostatečné bezpečnostní záruky.

Koordinátor humanitárních operací OSN Stephen O'Brien dnes sdělil, že se OSN vzdala plánu evakuovat nemocné z východního Halabu, a potíže připsal všem účastníkům konfliktu. Podle něj nebyli za třídenního klidu zbraní evakuováni žádní pacienti ani rodiny. "Jsem rozhořčen, že osud civilistů - nemocných a zraněných, dětí a starých lidí, kteří naléhavě potřebují životně důležitou pomoc - zůstává nemilosrdně v rukou těch, kteří trvale odmítají postavit osud těchto lidí nad své politické a vojenské zájmy," dodal O'Brien.