Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko skončilo v Radě OSN pro lidská práva

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Valné shromáždění OSN neprodloužilo členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Moskvu v hlasování členských zemí OSN předběhlo Maďarsko a Chorvatsko.

Podle agentury AP jde o "ohromující napomenutí" pro zemi, která je stále častěji obviňována z válečných zločinů při bojových akcích v Sýrii.

Valné shromáždění zvolilo 14 členů do rady o 47 místech. Rusko, které získalo 112 hlasů, přišlo o svůj mandát v šestičlenné regionální skupině za východní Evropu.

Místo něho a Makedonie, které také skončilo tříleté období, byly zvoleny Maďarsko se 144 hlasy a Chorvatsko se 114 hlasy. I agentura Reuters označila výsledky hlasování za překvapivé.

Ruská diplomatická mise v OSN podle agentury AP zatím výsledek hlasování Valného shromáždění nekomentovala.

Do UNHRC se kromě Maďarska a Chorvatska dostaly ještě USA, Británie, Irák, Saúdská Arábie, Egypt, Čína, Brazílie, Rwanda, Kuba, Jižní Afrika, Japonsko a Tunisko. Guatemala, která podobně jako Rusko usilovala o znovuzvolení, také nakonec neuspěla.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy