Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Sýrii není jen o Mosulu. Expert upozorňuje na další úskalí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Umírněné i radikální skupiny působí jako trojský kůň, kterého západní země a státy Perského zálivu nasadily do Sýrie. V tvrzením vystoupil politický sociolog Saíd Sadiq. Profesor z Americké univerzity v Káhiře své názory na syrskou válku prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

Příliš cenná investice

Poslední akce povstalců v syrském Aleppu odsoudil i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Domnívá se profesor, že na základě tohoto prohlášení dojde ke jistému posunu a západní politici a média začnou věnovat více pozornosti zvěrstvům, která páchají syrští rebelové, nikoliv pouze Asadův režim či ruské letouny?

"Navzdory skutečnosti, že nejen Mistura samotný, ale také generální tajemník OSN odsoudil to, co se děje, se téměř veškerá pozornost západních médií nyní soustředí na bitvu o Mosul v Iráku," konstatuje Sadiq. Kritizuje, že to, co se nyní odehrává v Aleppu, je velkými mezinárodními médii obcházeno, případně zlehčováno.   

"Musíme pochopit, že po šest let západní země a státy Perského zálivu investovaly do těchto umírněných i radikálních skupin a tudíž je nemohou opustit," odpovídá expert na otázku zda je pravděpodobné, že Západ přehodnotí svou podporu tzv. umírněným povstaleckým skupinám, pokud se potvrdí jejich vina na posledním chemickém útoku, k němuž v Aleppu došlo, přičemž hlavní podezření tentokrát padá právě na opoziční bojovníky.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Opoziční povstalecké skupiny pak sociolog označuje za trojského koně, kterého dle jeho mínění Západ a část sunnitských arabských zemí nasadily k ovlivnění situace v Sýrii. "Nemohou ho nyní odtáhnout a říct: OK, zjistili jsme, že jsme udělali chybu, pojďme pryč a nechme je v tom," tvrdí profesor.  

Západ a státy Perského zálivu v syrskou opozici hodně investovaly a nadále ji tedy budou využívat k vyjednávání o budoucnosti Sýrie, soudí Sadiq. Domnívá se, že pokud proběhnout jakákoliv budoucí jednání o osudu Sýrie, karta opozice - jejích umírněných i radikálních frakcí - bude u jednacího stolu vytažena, a proto očekává, že Západ a jeho spojenci nebudou chtít rychle zpřetrhat tyto vazby.

Asad je pouze záminka?

"Zadruhé, jek se (opoziční skupiny) k těm všem chemickým zbraním dostaly?" pokládá si otázku odborník. Poukazuje, že státy Perského zálivu poskytují povstalcům zbraně, ale nedisponují těmi chemickými. Sadiq tedy spekuluje, že chemické zbraně mohou pocházet ze zemí NATO, které je ve svých arzenálech mají. Za hlavního podezřelého pak bez bližšího zdůvodnění označuje Turecko.

Velká Británie plánuje zahájit nový program výcviku povstalců a jejich zásobování zbraněmi. Minulý rok přitom podobný americký program skončil totálním krachem a zbraně skončily v rukou bojovníků válčících po boku teroristických organizací Islámský stát a Fronta an-Nusrá. Může se daná situace podle experta opakovat?

"Šest let plýtvání zdroji a penězi s cílem zničit Sýrii a nepovedlo se to," deklaruje profesor, aniž by přímo odpověděl na dotaz. Konstatuje, že proklamovaným cílem těch, kdo podporují syrskou opozici, je svržení Asadova režimu, který však šestým rokem odolává.    

"Myslíte si, že další rok či více prostředků navrší ledovec a změní to, co sledujeme?" pokládá řečnickou otázku Sadiq. Sám o tom pochybuje. Naopak se domnívá, že se jedná o plýtvání penězi.

Závěrem akademik tvrdí, že strategickým cílem těch, kdo podporují protiasadovskou opozici, je ve skutečnosti zamezit dodávkám katarského zemního plynu přes Sýrii do Evropy. Za sekundární záměr pak v divokých spekulacích označuje likvidaci syrské společnosti, armády a územní celistvosti, nikoliv pouze Asadova autoritářského režimu.      

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy