Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V otázce Kurilských ostrovů nebudeme dělat ústupky, avizuje Rusko před Putinovou návštěvou Japonska

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Tokio - Ruský prezident Vladimir Putin přijede v prosinci do Japonska a tamní premiér Šinzó Abe plánoval debatu, která by měla týkat sporu o Kurily. Moskva dala ale už nyní najevo, že v otázce sporných ostrovů nehodlá dělat ústupky.

"Ruská správa ostrovů je ukotvena v jistém dokumentu mezinárodního práva. Rusko se této správy nemůže jen tak vzdát," sdělila šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, která je na návštěvě v Tokiu.

Jádro více než 70 let trvajícího sporu tvoří ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupina ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Japonsko tam ruskou suverenitu neuznává a svůj nárok zakládá na Šimodské dohodě z roku 1855. Ta přisoudila všechny zmiňované ostrovy Japonsku, ty severnější pak Rusku.

V uplynulých měsících se objevily pozitivní signály, když Abe nejdříve v květnu oznámil, že se s Putinem dohodl na kompromisu. Mírová smlouva ale v létě nepřišla, stejně tak při zářijovém setkání ve Vladivostoku, přestože Abe po něm vyjádřil optimismus.

Témata:  Rusko Japonsko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy