Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie posílá pomoc do Libye, je připravena poslat i armádu proti IS

Italské námořnictvo
Italské námořnictvo
Foto: Amnesty International

Tripolis - V libyjském Tripolisu se dnes sešel italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni s předsedou nové vlády národní jednoty Fáizem Sarrádžem. Itálie je připravena pomoci Libyjcům v boji proti Islámskému státu.

Itálie už zaslala do Tripolisu nákladní letadlo C-130 s pomocí a podobná zásilka se chystá také pro východolibyjské město Benghází.

Libye se pět let po pádu vlády Muammara Kaddáfího zmítá v chaosu a donedávna měla dvě vlády a parlamenty. Až začátkem dubna byla ustavena vláda národní jednoty, avšak zatím nemá pověření parlamentu. O důvěře mají poslanci hlasovat 18. dubna.

Zmatených politických poměrů využívají milice a také radikálové, kteří hájí svá území a posílají do Libye další bojovníky. Itálie jako bývalá koloniální mocnost je ochotna Libyi pomoci proti těmto radikálům vojensky, ale čekala na ustavení jednotné vlády, která zaštítí politické instituce.

Sarrádž do Tripolisu přijel 30. března, do té doby mezinárodně uznávaná vláda sídlila v Tobrúku. Tripolis byl v rukou milicí, jež se podílely na svržení Kaddáfího a stály za druhým kabinetem, který se odmítal vzdát moci. Tyto milice Sarrádžovi 30. března nedovolily použít letiště, takže do hlavního města připlul na lodi. Celá vláda by se měla do metropole přesunout až po hlasování parlamentu v Tobrúku.

Gentiloni dnes řekl, že vláda národní jednoty by se měla ujmout vedení boje proti IS v Libyi. Chaos a násilnosti odehrávající se v Libyi ohrožují také okolní země, zejména Tunisko. V jeho hlavním městě dnes za předsednictví OSN a Británie jednají zástupci 50 zemí a organizací o pomoci pro Libyi.

Témata:  Libye Itálie Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy