Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa je na nohou: Vydírání, zuří Česko. Řecko je znepokojeno Tureckem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara/Atény/Praha - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v reakci na výzvu Evropského parlamentu ke zmrazení přístupových jednání EU s Ankarou pohrozil znovuotevřením cesty uprchlíkům do Evropy. Česká republika Erdoganovy výroky kritizovala jako snahu o politické vydírání. Náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas vyjádřil hluboké znepokojení.

Europoslanci ve čtvrtek přijali nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům červencového nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

Erdogan, který před hlasováním europarlamentu tvrdil, že ho nebude brát nijak vážně, dnes zareagoval varováním, že pokud unie půjde ještě dál, turecké hranice budou opět propustné. Připomněl, že na tureckém území, jsou tři až 3,5 milionu uprchlíků. Tvrdil, že je Turecko živí, zatímco unie po příslibu miliard eur pomoci údajně svoje slovo nedodržela. Už ve čtvrtek náporem uprchlíků vyhrožoval turecký premiér Binali Yildirim s tím, že přerušení rozhovorů poškodí Evropu více než Turecko.

Český premiér Bohuslav Sobotka i prezident Miloš Zeman odmítli "snahy o politické vydírání" ze strany Turecka i hrozby vyvolání další migrační vlny. V tiskové zprávě předseda české vlády uvedl, že Turecko i Evropská unie musí dělat maximum pro dodržování dohody o migraci z letošního jara, která příliv migrantů podstatně zmírnila. Zeman označil turecký postoj za vydírání a vyzval k opevnění hranic Evropské unie.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v tisku uvedl, že navzdory aktuální složité situaci v Turecku by Evropská unie měla dál udržovat dialog s Ankarou. Německo i Chorvatsko rovněž mají za to, že by se přístupová jednání neměla přerušovat. Chorvatský ministr zahraničí Davor Ivo Stier zdůraznil, že vůči Turecku je třeba zaujmout vyvážený postoj.

"Využít uprchlíků a migrantů k dosažení jiných cílů je akt agrese," řekl Vitsas v televizní stanici Star. "Takové výroky nám dělají starosti a jsme ostražití," dodal. Také zdůraznil, že Řecko v žádném případě nechce, aby jarní migrační dohoda mezi EU a Tureckem, která omezila příliv uprchlíků přes turecké území, přestala platit.

"Řecko udělá vše pro udržení této smlouvy," dodal řecký představitel podle agentury AFP.

Témata:  Turecko Česká republika Řecko Recep Tayyip Erdogan uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy