Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy se vrací islamisté, budou jen kousek od našich hranic

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Sarajevo - Bosna se může ve velmi krátkém čase stát líhní islamistů. Už nyní na svém území eviduje několik radikálů z hnutí Islámský stát, jejich počet se však může v brzké době rapidně zvýšit. Podle tamních médií to uvedly bosenské úřady.

Bosenští představitelé podle svých slov očekávají brzký návrat občanů, kteří se přidali k teroristické organizaci Islámský stát. Jejich příchod však může představovat hrozbu nejen pro vlastní zemi, ale i pro jiné části Evropy.

Představitelé bosenských a srbských bezpečnostních agentur to uvedli na setkání ve městě Banja Luka, kde jednali o opatřeních, která přijmou, aby zabránili případným teroristickým útokům. 

Bosna má v plánu zmobilizovat nevládní organizace, které zahájí projekty deradikalizace a pokusí se identifikovat motivy, proč mladí lidé přijímají radikální formu islámu.

Bosenský ministr bezpečnosti Dragan Mektic podle bosenských médií uvedl, že podle vládních informací se k Islámskému státu v Sýrii nebo Iráku přidalo 226 krajanů, z nichž bylo 65 zabito a 46 se vrátilo domů.

Bosenský Státní úřad pro vyšetřování a ochranu (SIPA) už dříve upozornil, že se Bosna a Hercegovina (BaH) stává hlavním centrem pro islámské extremisty, povážlivě se mění i kulturní vzhled Sarajeva. 

Bosna je země, v níž radikální islám wahhábsko-salafistické ideologie, který vyznávají nejkrvelačnější teroristické organizace jako Islámský stát (IS) a Al-Káida, rychle roste. Ze země odešlo více než 300 Bosňáků bojovat do Iráku a Sýrie na straně teroristů. Západní zpravodajské služby už delší dobu upozorňují na šíření radikálního islámu v BaH a žádají od bosenských politiků, aby něco rychle podnikli k vykořenění tohoto nebezpečného jevu. Na týž problém upozornila ve své letošní zprávě i bezpečnostní služba SOA.

Jako jedno z ohnisek působení wahhábistů v Sarajevu zpráva zmiňuje mešitu krále Fahda, jejíž imám Nezim Halilović je považován za neoficiálního wahhábského emíra. Mimořádně závažné je to, že Halilović je přes svou radikální ideologii stále členem bosenského Islámského společenství. Mešita krále Fahda by měla spadat pod pravomoc Islámského společenství, ale ve skutečnosti tomu tak není. Podle SIPA ji přímo řídí Saúdská Arábie jako součást kulturního centra.

Témata:  Bosna a Hercegovina Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy