Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli situaci v Halabu se mimořádně schází Rada bezpečnosti OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York – Na žádost Francie se má dnes sejít Rada bezpečnosti OSN. Mimořádné jednání má být věnováno problémům kolem evakuace východního Halabu.

Evakuace Halabu začala ve čtvrtek, ale dnes byla pozastavena kvůli váznoucí evakuaci lidí ze šíitských vesnici v provincii Idlib, což bylo součástí původní dohody. Podle syrských zdrojů už do vesnic vyjely autobusy, které šíity odvezou. Evakuace Halabu ale zatím obnovena nebyla.

Podle Ruska bylo zatím z Halabu odvezeno 9500 lidí, mezi nimiž bylo 4500 povstalců a 337 raněných osob. OSN tvrdí, že v posledních kapsách ovládaných opozicí je až 50.000 lidí, kteří chtějí odejít.

Zástupce Paříže François Delattre pohrozil, že jestliže se dnes rada na bezpečné evakuaci a humanitární pomoci civilistům nedohodne, bude třeba požádat o mimořádné jednání Valného shromáždění OSN. Jak upozornila agentura Reuters, mimořádné zasedání VS OSN se konalo zatím jenom desetkrát, naposledy v roce 2009 kvůli postupu Izraele na palestinských územích.

Francie pro Halab navrhuje rezoluci, která má zajistit bezpečnou evakuaci civilistů, dodávku humanitární pomoci za dohledu personálu OSN a ochranu nemocnic. Na dotaz, kdo by měl na splnění rezoluce dohlédnout, Delattre řekl, že OSN už má své lidi na místě.

V Sýrii je teď nejdůležitější zastavit boje a obnovit jednání vlády s opozicí. V Radě bezpečnosti OSN to řekl zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin. Damašek podle něj „vícekrát projevil, že je připraven se těchto rozhovorů zúčastnit". Rusko bylo podle něj od začátku syrské krize pro mírové řešení.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy