Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O nelegálních izraelských osadách se zatím rozhodovat nebude, RB OSN hlasování odložila

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - O návrhu rezoluce, která požaduje po Izraeli, aby přestal osidlovat okupovaná palestinská území, dnes Rada bezpečnosti OSN hlasovat nebude. Odklad požádal Egypt, který návrh předložil, ale nyní chce více času na další konzultace. 

Datum nového hlasování nebylo stanoveno. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informují zahraniční tiskové agentury.

Egypt k oddálení rozhodnutí o rezoluci přistoupil kvůli tlaku Izraele, tvrdí několik diplomatů a západních činitelů, na které se odvolává agentura AP. O posunu hlasování požádala Káhiru vláda v Jeruzalémě. Zástupci Židů mimo Izrael s kontakty v Egyptě také intervenovali, sdělil nejmenovaný izraelský diplomat agentuře Reuters.

Návrh rezoluce naléhal na Izrael, aby „okamžitě a zcela ukončil veškeré osidlování na okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". Egypt návrh rezoluce předložil ve středu večer. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzápětí veřejně požádal Spojené státy, aby využily svého práva veta k zablokování textu. Washington je hlavní spojenec Jeruzaléma a přijetí podobné rezoluce již zabránil v roce 2011.

OSN dlouhodobě zastává názor, že z hlediska mezinárodního práva je osidlování tohoto okupovaného území nezákonné a opakovaně vyzvala Izrael k jeho zastavení. Izraelská zástavba na palestinských územích se přesto podle představitelů OSN za poslední měsíce rozrostla.

Budoucí americký prezident Donald Trump, už vyzval dosluhující vládu Baracka Obamy, aby nedovolila schválení rezoluce. Podle něj je rezoluce velmi nespravedlivá ke všem Izraelcům a dostala by Jeruzalém do velmi špatné vyjednávací pozice. "Míru mezi Izraelci a Palestinci je možné dosáhnout jen přímým jednáním obou stran, nikoli prostřednictvím podmínek stanovených z OSN," prohlásil nastupující americký prezident.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Jeruzalém Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy