reklama

Americká ambasáda neadresovala přímo Erdoganova slova, nýbrž řekla, že v tureckých médií obíhají „značné dezinformace" o působení USA v Sýrii. Spojené státy „nevytvořily ani nepodporovaly Daesh v minulosti. Tvrzení, že vláda Spojených států podporuje Daesh nejsou pravdivá, "stojí v prohlášení, užívající arabský akronym pro IS.

Erdogan obvinil USA, že kromě IS podporují též kurdské milice. Turecko je dlouhodobě kritické vůči jejich zapojení v Američany vedené koalici bojující proti IS. Ankara považuje kurské milice, známé jako YPG, za teroristickou skupinu a tvrdí, že pomáhá zakázané Kurské straně pracujících (PKK). PKK je USA označena jako teroristická skupina.

Americká ambasáda taktéž tyto obvinění popřela. „Nevím, odkud to pochází," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner novinářům ve Washingtonu o Erdoganové kritice. Alan Makovsky, bývalý úředník ministerstva zahraničí USA a expert na Turecko, sdělil Voice of America, že Erdoganova obvinění jsou absurdní. "Jestli to není, dluží světu ukázat své důkazy," uvedl Makovsky. Podle Buraka Bekdila, tureckého bezpečnostního analytika, jsou komentáře Erdogana určené pro domácí publikum.

Erdogan čelí doma značné kritice za jeho zvládání hrozby IS. Turecko podporuje syrské rebely v severní Sýrii v rámci operace „ Štít Eufrat", jejímž cílem je vyhnat IS i kurdské bojovníky z turecko-syrské hranice. Nicméně, jak podotýká Soner Cagaptay, ředitel turecké výzkumného programu Washingtonského institutu, turecko-syrské síly se v Sýrii potýkají se silným odporem ze strany IS. Video vydané IS minulý týden údajně ukazuje, jak jsou dva turečtí vojáci upáleni zaživa.