Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RAF nasadilo nové bomby na Islámský stát. Tady je výsledek +VIDEO

Stíhačky Tornádo britské Royal Air Force
Stíhačky Tornádo britské Royal Air Force
Foto: raf.mod.uk

Bagdád - Britské královské letectvo se v úterý pochlubilo záběry, na kterých jeho letadla likvidují podzemní bunkr Islámského státu kdesi v západním Iráku. Britové poprvé použili nové tunové bomby určené k ničení podzemních komplexů.

Záběry z palubní kamery britského stíhacího bombardéru Panavia Tornado zachycují bombardování podzemního tunelového komplexu, který si Islámský stát vybudoval na úpatí jedné z iráckých hor. Stačilo pár vteřin a z tunelů nic nezůstalo.

Zdroj: YouTube

Britové totiž poprvé ve válce s Islámským státem nasadili vylepšené hlavice Paveway III., tedy laserem naváděné bomby s tunovou průraznou hlavicí. Na cíle Islámského státu je poprvé RAF svrhla minulý týden ve čtvrtek.

"Normálně naše letadla nesou menší naváděné bomby Paveway IV a rakety Brimstone, kterých mohou nést velké množství a jsou více vhodné k podpoře pozemních vojsk," uvedl mluvčí ministerstva obrany.

"Bomby EPW III byly zatím připraveny v záloze, kdybychom je potřebovali proti těžko zničitelným nebo zpevněným podzemním cílům," vysvětluje mluvčí.

"Bombardéry Tornado útočily na velký komplex tunelů a bunkrů vykopaných na terasovitých kopcích nad řekou Eufrat v západním Iráku. Bombardéry úspěšně dvěma bombami EPW III zasáhly vstupy do tunelových komplexů," popsal mluvčí průběh mise.

Témata:  Royal Air Force Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy