Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské stíhačky startovaly ze Skotska kvůli dvěma ruským bombardérům

Stíhačky Tornádo britské Royal Air Force
Stíhačky Tornádo britské Royal Air Force
Foto: raf.mod.uk

Londýn - Dvě stíhačky britského letectva dnes vzlétly ze Skotska ke dvěma ruským bombardérům, které byly zachyceny, když přelétaly nad Severním mořem mezi Dánskem a Nizozemskem. Ministerstvo obrany zdůraznilo, že ruská letadla britský vzdušný prostor nenarušila.

Britské stíhačky podle ministerstva startovaly krátce po 10:00 SEČ. Operace skončila po téměř třech hodinách, když ruská letadla pokračovala severovýchodně směrem k Norskému moři.

Ruské letouny testují vzdušnou obranu zemí NATO pravidelně, připomíná agentura AP. Britské námořnictvo také během vánočních svátků řešilo několik případů, kdy se ruská vojenská plavidla přiblížila k britskému území.

Vztahy Británie a Ruska jsou nyní velmi chladné. Londýn a Moskva se výrazně rozcházejí v názoru na řešení krizí na Ukrajině a v Sýrii, Británii vadí údajné vměšování Ruska do záležitostí evropských zemí, kybernetické útoky iniciované Moskvou a agresivní dezinformační kampaň, kterou údajně řídí ruská vláda.

Témata:  Royal Air Force Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy