Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské stíhačky vzlétly do akce, důvodem bylo zřejmě ruské letadlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: raf.mod.uk

Londýn - Ze základny ve Skotsku dnes v rámci ochrany vzdušného prostoru království vzlétly dvě stíhačky. K britskému pobřeží se mělo přiblížit ruské letadlo, oficiání místa ale tuto informací zatím nepotvrdila.

Stíhací stroje Typhoon doprovází tankovací letadlo Airbus Voyager KC3, u kterého si mohou v případě potřeby doplnit palivo ve vzduchu, aby mohly zásah prodloužit podle potřeby. Airbus odstartoval z letecké základny Brize Norton nedaleko Leicesteru v centrální Anglii.

Severoatlantická aliance zaznamenává manévry ruského letectva v blízkosti vzdušného prostoru členských států NATO často. Incidenty zesílily po okupaci ukrajinského Krymu ruskou armádou.

Britské letouny startovaly proti ruským strojům například letos v únoru. Letěly ze základny ve východní Anglii naproti dvěma ruským bombardérům, které se nebezpečně přiblížily k britskému vzdušnému prostoru.

Témata:  Royal Air Force Velká Británie Rusko Eurofighter Typhoon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy