Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blížící se volby mohou zničit EU? Německý vicekancléř varuje před populisty

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Nynější vicekancléř a očekávaný šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel dnes uvedl, že EU hrozí rozpad, pokud v letošních volbách ve Francii či Nizozemsku vyhrají populisté.

Nizozemsko letos v březnu čekají parlamentní volby, které podle průzkumů může vyhrát nacionalistická a protiislámská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

V dubnu pak bude Francie vybírat nového prezidenta, případné druhé kolo se uskuteční v květnu. Velké naděje na vítězství má šéfka krajní pravice Marine Le Penová.

"Francouzské prezidentské volby letos na jaře budou pro Evropu osudné," řekl Gabriel v německém parlamentu. "Pokud po loňském brexitu nepřátelé Evropy uspějí v Nizozemsku nebo ve Francii, tak budeme čelit hrozbě rozpadu největšího civilizačního projektu 20. století, tedy Evropské unie," dodal.

Témata:  Sigmar Gabriel EU Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy