Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský prokurátor žádá pro Navalného podmínku

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva/Štrasburk - Ruský prokurátor žádá pro Alexeje Navalného podmíněný trest pěti let vězení v kauze údajných defraudací ve firmě Kirovles. Verdikt má soud v Kirově, kde se líčení koná, vynést příští týden ve středu.

Podle ruských zákonů by podmínečné odsouzení stejně jako nepodmíněné znamenalo vyřazení Navalného z prezidentských voleb, které se uskuteční příští rok.

První proces v roce 2013 skončil vynesením pětiletého nepodmíněného trestu, který odvolací soud vzápětí změnil na podmíněný. Evropský soud pro lidská práva ale později usoudil, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces.

Nyní žalobce žádá pro Navalného a jeho spolupracovníka Pjotra Oliferova stejný trest, který v roce 2013 padl v odvolacím řízení.

Tento čtvrtek Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Rusko v letech 2012-14 porušilo Navalného práva během sedminásobného zadržení za účast v demonstracích. Navalnyj v pěti případech vyvázl s pokutou, dvakrát byl uvězněn, a to až na 15 dnů. Moskva má odškodnit opozičníka částkou 51.025 eur (asi 1,4 milionu Kč), jakož i uhradit soudní náklady ve výši 12.653 eur (asi 342.000 Kč).

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy