Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín navrhuje Praze sdílené využívání vojenských letadel

Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Foto: Vláda.cz

Berlín - List Süddeutsche Zeitung napsal, že Německo jedná s několika státy o společném využívání většího počtu z 13 vojenských dopravních letadel Airbus A400M, která chtěl původně Berlín prodat. Ve hře je i Česká republika.

Německo původně plánovalo koupit 60 těchto letadel, později se jejich počet snížil na 53. V roce 2011 spolkový parlament rozhodl o tom, že armáda v rámci úspor prodá 13 koupených strojů do ciziny.

Armádní analýza ale podle německého listu ukázala, že potřeby bundeswehru jsou vyšší. Evropský nadnárodní program výroby letounů Airbus A400M zaostává za plánem. Německý podíl na financování projektu se z odhadovaných 8,1 miliardy eur zvýšil na 9,6 miliardy (260 miliard korun), napsal Süddeutsche Zeitung.

Podle nového plánu by stroje měly základnu v Německu a bundeswehr by zajišťoval jejich údržbu, výcvik pilotů a provoz. Spolupracující státy, mezi nimiž německý deník kromě Česka jmenuje Švýcarsko, by měly právo letadla podle vlastních potřeb využít. Kolik by podobný scénář stál, není podle listu jasné. Finanční kalkulace bude záviset na počtu států, které by se do projektu zapojily.

Česká armáda nyní k přepravě lidí a nákladu používá zejména dva airbusy A319CJ, čtyři stroje C-295M CASA a jeden CL-601 Challenger. K dispozici má i letouny L-410 a Jak-40. Dlouhodobě mluví o potřebě dalších strojů.

"O německém záměru víme. Předpokládáme, že v nejbližších týdnech až měsících od německé strany obdržíme konkrétní návrh případné spolupráce, který následně projde interní debatou v rámci resortu," sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Témata:  Airbus A400M Německo Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy