Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce, aby USA nechaly vojáky v Afghánistánu

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Moskva - Pro odchod amerických vojáků z Afghánistánu není ta nejvhodnější doba. Podle Ruska by totiž mohly nastat nepředvídatelné následky. Agentuře TASS to dnes řekl zvláštní vyslanec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov.

Varoval, že bojovníci Islámského státu mohou z Afghánistánu napadnout státy středoasijského regionu.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje a vláda nemá dost sil na boj s ozbrojenou opozicí, řekl Kabulov. "Neuvážený odchod zahraničních vojsk může mít nepředvídatelné následky a může zničit i ty nepatrné pozitivní kroky, jichž bylo v posledních letech dosaženo," konstatoval.

V Afghánistánu podle oficiálních zpráv Pentagonu zůstává asi 8400 amerických vojáků, jejichž hlavním úkolem je výcvik afghánských bezpečnostních sil.

Podílejí se také na amerických protiteroristických operacích. Prezident Donald Trump se ke svým plánům ohledně Afghánistánu ještě podrobněji nevyjádřil.

Témata:  Afghanistán Rusko U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy