Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stane se z Belgie velmoc protiraketové obrany? Brusel má velké plány

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Brusel/Washington - „Malá Belgie je známa díky výrobě vynikající čokolády a kulometů, ne raket, které mohou sestřelit mezikontinentální balistické rakety. Přesto se Belgie v tichostí rozhodla postavit fregaty vybavené exo-atmosférickými střelami, které jsou velmi podobné systému Aegis amerického námořnictva. Tím by se Belgie - země o velikosti Marylandu - stala prvním evropským národem, který by byl schopen zničit balistické rakety ve vesmíru,“ informuje server National Interest.

„Naše fregaty bude-li to žádoucí, budou nasazeny v systému protiraketové obrany, protože budou moci vypálit rakety schopné zasáhnout balistické střely mimo atmosféru," uvedl mluvčí belgické vlády Laurence Mortier v e-mailu pro National Interest. Server dodává, že fregaty společně vyvinuly Belgie a Nizozemí. „Pouze Belgie má v úmyslu instalovat antirakety na svých lodích, které by nahradily stávající belgické fregaty třídy M,“ vysvětluje server.

Tento systém pak server srovnává s americkou exo-atmosférickou sítí obrany. Tento ochranný systém obsahuje čtyřiačtyřicet pozemních raket umístěných v silech na Aljašce a v Kalifornii, a především třiatřicet křižníků a torpédoborců vybavených systémem Aegis, který jim umožní zničení balistických střel krátkého a středního doletu a družic na nízkých oběžných drahách pomocí vylepšených řízených střel Standard SM-3.

„Několik evropských států již má systémy protiraketové obrany (BMD) prostřednictvím programu NATO BMD. Například v Turecku je umístěn radar protiraketové výstrahy, Británie připravuje svůj vlastní, ve Španělsku působí na základně Rota americké lodě vybavené systémem Aegis a v Polsku byla zahájena výstavba americké základny, kde by měly být umístěny SM-3 rakety. Nizozemsko a Dánsko také mají v úmyslu instalovat na některé ze svých válečných lodí protiraketové radary,“ popisuje situaci v dalších zemích National Interest.

Přesto tyto evropské schopnosti zahrnují výhradně jen radary k detekci raket, nebo v nich jsou umístěny americké základy. Pouze Spojené státy, který mají možnost zastavit exo-atmosférické rakety prostřednictvím svých SM-3 raket. A brzy by se k nim mohla přidat právě Belgie.

„Nicméně, je jen stěží představitelné, že by si Belgie mohla dovolit navrhnout a vybudovat kompletní exo-atmosférický raketový systém. Belgická vláda oznámila, že by chtěla zvýšit výdaje na obranu na 9 miliard eur ročně do roku 2030. Amerika už utratila 40 miliard dolarů, a to pouze za pozemní systém, a stále existují vážné obavy, zda to vůbec bude fungovat. Takže se zdá pravděpodobné, že Belgie si koupí rakety ze Spojených států, pravděpodobně půjde o SM-3,“ uvádí server.

„Doufejme, že Belgie ví, do čeho jde. Zachytit střely exo-atmosférickým systémem je nesmírně složité. Jedná se o nelehký úkol rozlišit jadernou hlavici od balónků a jiných vábniček, které mají zmást obránce. Americký program je navržen tak, aby zastavit hrstku střel z Íránu či Severní Koreje, protože současná technologie prostě nemůže spolehlivě zastavit masivní střelbu z Ruska. Evropa by však vlastním systémem mohla způsobit, že bude Moskva nervózní, protože by mohlo jít předehru k systému totální obrany zaměřené na blokování ruských mezikontinentálních balistických raket. Což by mohlo způsobit, že Rusko urychleně nasadí další rakety zaměřené na Evropu,“ dodává server.

Témata:  protiraketová obrana Belgie protiraketový systém Aegis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy