Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Rusové chtějí? Roste popularita Stalina, Brežněva a Putina

Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Popularita diktátora Josifa Stalina dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Ještě oblíbenější jsou sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin.

Naopak z dřívějších vůdců mají nejméně rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada.

Zatímco v březnu 2006 s "nadšením", "úctou" či "sympatiemi" přistupovalo ke Stalinovi 37 procent dotázaných, letos v lednu to už bylo 46 procent. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

"Čím vyhrocenější je situace v zemi, čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávkách po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají, ale nyní jsme v novém kole studené války," komentoval průzkum sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Podle jiné ankety Levady téměř třetina Rusů oceňuje, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. Ale 29 procent označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, označovanou kritiky za období stagnace.

Témata:  Josif Stalin Rusko průzkumy Vladimír Putin Leonid Brežněv

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy