Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda Kimova bratra: Jak velké komando zabijáků vlastně KLDR poslala?

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Kuala Lumpur - V Malajsii pokračuje vyšetřování vraždy Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Policie zadržela muže a již dvě ženy. Zbývá zjistit, jakou látkou byl zavražděný podle všeho otráven. Také není jasné, kolik atentátníků vlastně KLDR do Malajsie poslala.

Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela ženu s vietnamským cestovním dokladem a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, napsala agentura Reuters. Zatím není jasné, zda doklady obou žen jsou pravé.

Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce otrávily dvě severokorejské agentky. Podle některých zdrojů byl Kim Čong-nam zabit pomocí otrávených jehel, podle jiných zdrojů ho útočnice postříkaly na obličeji jakousi jedovatou tekutinou.

Lékaři ve středu dokončili pitvu Kim Čong-nama. Zatím se však neví, zda Malajsie výsledky pitvy oficiálně oznámí.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002.

Posledních 15 let žil střídavě v dobrovolném exilu v čínském Macau a v Pekingu. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl v Japonsku koupit citlivé technologie. Po tomto skandálu upadl v KLDR v nemilost.

Před časem veřejně kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží. V roce 2012 v jednom rozhovoru sdělil, že se svým bratrem se nikdy osobně nesetkal.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.