reklama

Dnešní Wildersova asi půlhodinová procházka po náměstí ve Spijkenisse u Rotterdamu, kde má strana trvale vysokou podporu, byla v první řadě divadlem pro novináře. Těch jen zřídka veřejně vystupující politik s typickými světlými vlasy přilákal možná až stovku, rozhodně více než místních příznivců, kteří by se na něj přišli podívat.

"Bude to pro občany Nizozemska historická volba. Půjde o to, zda se budou své země dál vzdávat, nebo se rozhodnou vzít si ji nazpátek. Musíme zařídit, aby bylo Holandsko zase naše," řekl Wilders anglicky novinářům.

Politická elita, včetně hlavního volebního soupeře, stávajícího premiéra Marka Rutteho a jeho pravicových liberálů z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), podle Wilderse voličům jen lžou. "Vypráví o hospodářském rozvoji, ale lidé vidí, že hypotéky jsou stále dražší, penze jsou nižší a zdravotnictví se zhoršuje," vypočítal.

Wilders ani dnes nevynechal pro své voliče důležité téma imigrace a nizozemské politiky otevřených dveří, podle PVV až nebezpečně příliš otevřených. "Bydlí zdarma, mají zdarma doktora, finanční příspěvky. A teď se podívejte na islamizaci naší země," řekl a pokračoval slovy o údajné beztrestnosti "marocké spodiny", kvůli které se prý skuteční Nizozemci cítí doma stále méně bezpečně.

Jeroen (25) s Wildersem nesouhlasí. Byl jedním ze skupinky asi patnácti mladých lidí, kteří při politikově příjezdu roztáhli protestní transparenty. "Jsme naštvaní, že je v průzkumech tak vysoko. Přišli jsme mu dát najevo, že s jeho názory nesouhlasíme," řekl ČTK a připomněl průzkumy, podle kterých až 40 procent nizozemských muslimů začíná uvažovat o odjezdu ze země kvůli ovzduší plnému nenávisti. "Odmítáme se nechat zastrašit rasistickým hnutím a nechat Wilderse, aby ovládl nizozemskou politiku," dodal mladík.