Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné zprávy z Německa: Do EU přijde dalších 6 milionů uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - V letech 2015 a 2016 dorazilo do Evropské unie více než jeden a půl milionu migrantů. Čtyřikrát tolik se ale na cestu teprve chystá. Uvedl to německý deník Bild s odkazem na důvěrné informace německých státních složek.

Téměř šest milionů uprchlíků je připraveno proniknout přes Středozemní moře do zemí Evropské unie. Podle deníku to vyplývá z tajných informací německých bezpečnostních složek.

Část uprchlíků se chce do unijních zemí dostat z Turecka, kde se v táborech pro migranty nachází 2,95 milionu lidí. Další čekají v Libyi, konkrétně jde o 1,2 milionu uprchlíků. Řada dalších se teprve chystá vyrazit na nebezpečnou cestu ze svých rodných zemí.

Deník uvádí, že přes Jordánsko se chce do Evropské unie dostat 710 tisíc lidí, přes Egypt zhruba půl milionu a přes Tunisko asi 150 migrantů. Přijdou také přes Alžírsko, konkrétně až 400 tisíc uprchlíků, a přes Maroko zhruba 60 tisíc. 80 tisíc dalších migrantů se pohybuje podél balkánské migrační trasy a 63 tisíc lidí se nachází v Řecku.

Podle deníku se z části jedná o ekonomické uprchlíky, kteří by v unijních zemí neměli dostat azyl. Mnoho uprchlíků pochází z Afriky a do Evropy putují přes Mali a Niger. Německá spolková vláda proto žádá, aby vedení v Bamaku a v Niamey uzavřelo migrační trasy a začalo s postupem proti převaděčům.

Spasí Evropu nové dohody?

Německo se také snaží o vypracování dohod se severoafrickými státy po vzoru dohody EU-Turecko. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére na tiskové konferenci v Berlíně uvedl, že spolupráce s Mali a Nigerem postupuje kupředu a počet migrantů překračujících hranice Nigeru a Libye klesá. Není ale zatím jisté, jestli jde o trvalý pokles.

Podle Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) bude pro Evropu migrační vlna citelná i letos. Evropská unie by proto měla očekávat, že do Evropy letos přes Středozemní moře připluje stejný počet migrantů, jako v loňském roce. Nelze tedy očekávat zlepšení, alespoň v případě uprchlíků mířících do unijních států z Libye.

"Můžeme mluvit o počtu asi 181 000 nelegálních přistěhovalců, kteří dorazili z Libye. Musíme být připraveni vyrovnat se se stejným počtem i letos," řekl šéf Frontexu Fabrice Leggero pro agenturu Reuters.

Evropská unie přijímá řadu opatření na řešení uprchlické krize a jedním z nich je i pomoc pro vládu národní jednoty v Tripolisu. EU od ní očekává zpětné přijímání vyhoštěných osob, kterým byla zamítnuta žádost o azyl v evropských zemích.

Do Evropy dorazilo 1,6 milionu migrantů

Od roku 2014 do konce roku 2016 dorazilo do Evropy přes Středozemní moře kolem 1,6 milionu uprchlíků. Zhruba 70 procent lidí, kteří přicházejí do Evropy přes území Libye, ale neutíká ze svých domovů před ozbrojenými konflikty, jde zejména o ekonomické migranty.

Frontex už dříve upozornil, že eviduje přes půl milionu případů ilegálního překročení vnějších hranic unie. Je to však podstatně méně než v roce 2015. V roce 2010 šlo například o 104.060 případů a o čtyři roky později o 282.933. V roce 2015 to bylo 1,8 milionu případů.

Nejvíce migrantů loni přišlo do Itálie a Řecka, které obdobně hlásí zhruba 180.000 nově příchozích. Počet lidí mířících do Evropy přes centrální část Středozemního moře během roku stoupal, do Řecka přibylo 80 procent migrantů v prvních třech měsících.

Témata:  uprchlíci EU Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy