Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Moskvě se sešlo 15 tisíc lidí, uctili památku zavražděného Němcova

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Dnešní pochod stoupenců ruské opozice u příležitosti druhého výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova se obešel bez konfliktů. Podle organizátorů se v centru Moskvy sešlo kolem 15.000 lidí.

Pochod byl největší opoziční akcí od loňského pochodu uspořádaného k prvnímu výročí smrti Němcova. Organizátoři při oznámení letošní demonstrace, kterou moskevské úřady povolily, nahlásili očekávanou účast 30.000 lidí. Policie ale podle agentury TASS odhadla, že přítomno bylo kolem 5000 osob.

Pochod měl podle ruských médií klidný průběh. Půlhodinové zdržení na počátku způsobily dohady s policií kolem rozvinutí jednoho z transparentů. Menší incident se odehrál ještě před začátkem, když neznámý člověk potřísnil zelenou barvou obličej čelného opozičního politika Michaila Kasjanova.

Zástup stoupenců opozice vyrazil z Puškinova náměstí, prošel několika třídami v centru Moskvy a skončil na Prospektu akademika Sacharova. Poté se lidé rozešli, jen část se ještě vydala položit květiny na místo, kde byl Němcov zavražděn.

"Sešli jsme se tady, abychom žádali postavení vrahů Borise Němcova před soud, nejen vykonavatelů, ale i osnovatelů a těch, kteří si zločin objednali," řekl podle agentury Reuters opoziční aktivista Ilja Jašin, který byl jedním z organizátorů pochodu. "Sešli jsme se také proto, abychom požadovali politické reformy a propuštění politických vězňů," dodal.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Zavraždili ho 27. února 2015 na mostě nedaleko Kremlu krátce před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.

Témata:  Boris Němcov Rusko Moskva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy