Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechá Washington NATO na holičkách? Vždyť aliance už je mrtvá. Z USA přichází velmi tvrdá slova

NATO
NATO
Foto: NATO

Washington - Severoatlantická aliance a především její budoucnost je v posledních týdnech a měsících tématem bouřlivých debat. Donald Trump už ve své kampani zpochybňoval důvěryhodnost NATO: Ačkoliv po zvolení své výroky zmírnil, stále se ozývají hlasy, které volají po reformě nebo dokonce rozpuštění NATO. Center for the National Interest, fungující při magazínu National interest, spolu s Charles Koch Institute zorganizovaly setkání amerických akademiků, kteří u kulatého stolu debatovali o budoucnosti aliance. A závěry nejsou pro NATO příliš povzbudivé.

Michael Desch, americký profesor politických věd a ředitel Notre Dame International Security Center, se domnívá, že Severoatlantická aliance přežila svůj původní účel, kterým bylo porazit Sovětský svaz, a proto by měla být uložena k odpočinku. „Je to jen mrtvé tělo mezinárodní instituce, ze které se stává zombie. Je mrtvé! Ale stále existuje a honí živé.“ tvrdil Desch v diskuzi u kulatého stolu. Vedlejší faktory členství USA v NATO jsou pak podle něj vysoké prostředky, které Spojené státy za alianci utrácí, a „morální hazard“, když udržují stálou přítomnost k evropských zemích, které již nesdílí americké zájmy.

Zatímco Desch silně zastává názor, že by mělo dojít k ukončení spojenectví, jiní akademici stále vidí v bezpečnostní alianci jakousi přidanou hodnotou - ačkoli ne v její současné podobě. Spisovatel a historik Andrew Bacevich poznamenává, že NATO „by mělo dělat to, kvůli čemu bylo založeno, tedy zajistit bezpečnost Evropy“. V současné době je to podle něj jiné, než to bylo v roce 1949, protože dnes jsou Evropané plně schopni převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost. „Koneckonců Spojené státy utratí více než 3,5 procenta svého HDP na obranu, zatímco evropské země NATO v průměru jen 1,18 procenta HDP,“ připomněl. Bacevich věří, že Spojené státy by mohly předvídatelným způsobem opustit NATO, měly by ale dát svým evropským partnerům zhruba deset let, aby se postarali o celé spojenectví.

Richard Betts z Columbia University vidí užitečnost NATO ještě v jiném směru. „NATO může být užitečné, aniž by bylo aktivistické," tvrdí. „Problém s NATO byl předpoklad, že by mělo něco dělat i po skončení studené války, spíše než aby zůstalo u ledu, a v určitém okamžiku v budoucnosti by v případě potřeby bylo zase aktivováno." S tím souhlasí i John Mearsheimer z University of Chicago, který mluví o perspektivě „růst, nebo zemřít". Ve skutečnosti podle něj expanze NATO alianci ubližuje tím, že si znepřátelí Rusko. „Je to vlastně velmi podivné," dodal Eugene Gholz z University of Texas at Austin. Zákonodárci, „kteří v některých případech říkají, že nevěří v odstrašování... opravdu zásadně věří, že by NATO mělo odradit veškeré špatné chování Ruska."

Stephen Walt z Harvardské univerzity nabídl konkrétní politický recept, který by mohl vést k lepšímu uspořádání NATO a k důraznější evropské roli v něm. Navrhuje jmenování evropského vrchního velitele spojeneckých sil (tedy pozice, kterou tradičně zastávají Američané) a odstranění amerických vojáků z Evropy. Walt konstatuje, že Spojené státy by měly být stále odhodlány bránit Evropu před útokem - ale s větší mírou provozní flexibility. Tento druh aliance by podle něj vytvořil „zásadně odlišné uspořádání, než které máme teď, kdy je NATO v podstatě sada amerických bezpečnostních záruk pro spoustu bohatých zemích, a něco, co jsme používali k legitimizaci různých našich zásahů v jiných částech světa,“ říká americký akademik.

„Cíl NATO se radikálně změnil na konci studené války, tak by nemělo být žádným překvapením, že se odborníci v příslušných oblastech neshodli na jeho další užitečnosti. Koneckonců, debaty o užitečnosti NATO nejsou ničím novým,“ připomíná server National Interest. V roce 1951 Dwight D. Eisenhower jako vrchní velitel spojeneckých sil NATO poznamenal: „Pokud se v příštích deseti letech všichni američtí vojáci umístění v Evropě pro účely národní obrany nevrátí do Spojených států, pak celý tento projekt [NATO] selže.“

V diskusi u kulatého stolu Christopher Preble z Cato institutu zopakoval Eisenhowerovy obavy a poznamenal: „My jsme opravdu nechtěli, aby Evropané v pozdních 40. letech a raných 50. letech vydávali spoustu peněz na armádu. Nyní je dohoda taková, že jsme se dohodli na jejich obraně a oni souhlasí, že nás to nechají dělat. Ale tohle pro nás nevypadá jako velmi dobrý obchod.“

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA Rusko

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.