Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbabělec a poslušný pes USA? Venezuela urazila prezidenta Peru, diplomatické styky byly přerušeny

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lima/Caracas - Venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová označila peruánského prezidenta za zbabělce a poslušného psa Spojených států. Reakce přišla záhy, Lima odvolala svého velvyslance ve Venezuele.

Spor se váže k únorové návštěvě peruánského prezidenta Pedra Pabla Kuczynského (78) v USA. Kuczynski se tam sešel s americký prezidentem Donaldem Trumpem a řekl, že Spojené státy do Latinské Ameriky nemusejí investovat mnoho času, protože si tento region počíná jako dobře vychovaný pes.

Tato poznámka rozhněvala venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, který o víkendu Limu vyzval, aby se omluvila. Venezuelská ministryně zahraničí si pak v pondělí přisadila.

"Chudák, tento starý muž objíždí kolem jako poslušný pes, vrtí ocasem před mocností a žádá o intervenci do Venezuely. Je to osamocený šílenec, jehož si nikdo nevšímá," prohlásila Rodríguezová o peruánském prezidentovi.

Peruánský ministr zahraničí Ricardo Luna řekl, že prezidentův výrok o Latinské Americe byl metafora a že jeho smyslem bylo poukázat na to, že Latinská Amerika není tak kontroverzní jako jiné regiony.

Témata:  Peru Venezuela USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy