Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemsko zakázalo kampaň tureckého ministra. Ankara zuří

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Rotterdam (Nizozemsko)/Ankara - Nizozemsko zakázalo tureckému ministrovi zahraničí přistát v Rotterdamu, kde se Mevlüt Çavuşoglu dnes hodlal setkat s místními Turky i přes výhrady místních úřadů. Turecký prezident vzápětí pohrozil Nizozemsku reciproční odvetou a podobně jako při nedávném obdobném sporu s Berlínem přirovnal nizozemský postoj k počínání fašistů.

"Můžete zakázat našemu ministrovi zahraničí letět, ale uvidíme, Holandsko, jak po tomto budou vaše letadla létat do Turecka," řekl Recep Tayyip Erdogan s tím, že má na mysli "diplomaty, a ne běžné občany". Za nizozemským postupem vidí "pozůstatky nacismu" a "fašisty".

Již šéf turecké diplomacie dnes ráno v televizi hrozil "tvrdými sankcemi", pokud mu nizozemské úřady v cestě zabrání. Nizozemská vláda následně oznámila, že se rozhodla zrušit tureckému letadlu povolení přistát. Vláda se odvolala na bezpečnostní důvody a potřebu zajistit veřejný pořádek a uvedla také, že výhružky tureckými sankcemi znemožnily snahu o rozumné východisko.

Çavuşoglu se chtěl dnes v Rotterdamu zúčastnit shromáždění na podporu nadcházejícího referenda o změně turecké ústavy. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ale v pátek akci zakázal.

Nizozemí

Turečtí politici v posledních dnech zahájili kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí podle některých zdrojů zhruba tři miliony Turků. Údajně asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Německé místní úřady ale v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Erdogana, který postup Němců přirovnal k "nacistickým praktikám". Po něm to opakovali někteří ministři v čele se šéfem diplomacie Çavuşogluem.

Nizozemsko bylo za druhé světové války okupováno německými nacisty.

Změna tureckého základního zákona, o které budou turečtí voliči hlasovat v dubnu, podle kritiků výrazně posílí pravomoci autokratického šéfa státu a učiní z něj prakticky neomezeného vládce. Západní představitelé na navrženou novelu pohlížejí s obavami.

Německý ústavní soud tento týden dospěl k závěru, že Berlín může zakazovat sporná vystoupení tureckých vládních činitelů v Německu. Soudci nejvyšší justiční instance v zemi své stanovisko zdůvodnili tím, že platná ústava ani mezinárodní právo nedávají zahraničním státníkům nárok jezdit do Německa a vykonávat tam své úřední funkce.

Témata:  Nizozemí Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy