reklama

Trump přivítal Merkelovou u vstupu do prezidentské rezidence. Poté, co vystoupila z vozu, se oba společně vyfotografovali. Německá zpravodajská televize n-tv, která příjezd Merkelové živě přenášela, poznamenala, že prezident i kancléřka mají očividně dobrou náladu.

Na oba vrcholné politiky čeká diskuze o řadě témat od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemné hospodářské vztahy. Merkelová hodlá dát najevo, že Německu záleží na volném obchodu. Jakékoli obchodní ujednání s Washingtonem chce přitom Berlín uzavřít jen spolu s ostatními členskými státy EU, zatímco Trump se netají upřednostňováním bilaterálních dohod.

První osobní schůzka vůdců USA a Německa je ostře sledovaná kvůli vzájemným sporům. Trump například během své volební kampaně zpochybnil význam NATO nebo jako nezodpovědnou kritizoval vstřícnou německou politiku vůči uprchlíkům, zatímco Merkelová zase upozornila na Trumpův kontroverzní přístup k novinářům.

Agentura AP tento měsíc s odvoláním na nejmenované představitele Bílého domu napsala, že hlavním cílem schůzky Trumpa a Merkelové bude navázání osobních vztahů. Vazby Merkelové s předchozím prezidentem Barackem Obamou byly označovány jako přátelské.