Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři financí zemí G20 nepodpořili v prohlášení volný obchod, proti byly USA

USA
USA
Foto: Pixabay

Berlín - V západoněmeckém Baden-Badenu dnes skončilo jednání ministrů financí zemí G20. Ve společném prohlášení se nedohodli na jasné podpoře volného obchodu. Proti byly Spojené státy, jejichž prezident Donald Trump v rámci kampaně "America First" razí ochranářskou obchodní politiku.

Trump sice podle svých slov podporuje volný obchod, zároveň ale požaduje, aby byl také férový.

Už před vstupem do úřadu si dal za cíl narovnat výrazně zápornou obchodní bilanci Spojených států se zeměmi jako je Čína, Mexiko nebo Německo. Nevylučuje přitom použití cel.

Na dvoudenním summitu G20 zástupci Spojených států odmítli kompromisní návrh závěrečného prohlášení, které mělo jako v minulých letech podpořit volný obchod a vyslovit se proti protekcionismu. Reuters to hodnotí jako změnu politiky, která byla po desítky let normou.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble. zasedání i přes neshody vnímá jako úspěšné. Země G20 z něho vyšly spíše posílené, než oslabené, míní. "Není to tak, že nejsme zajedno, (pokud jde o volný obchod), neshodli jsme se ale na některých formulacích," vysvětloval na tiskové konferenci po zasedání.

Protest proti G20:

Francouzský ministr financí Michel Sapin ocenil, že se do závěrečného prohlášení dostaly body týkající se boje proti krácení daní, financování terorismu nebo podpory soukromých investic do Afriky. "Přesto lituji, že jsme v našich dnešních diskuzích nedokázali dojít k uspokojivému závěru u dvou priorit, které jsou v dnešním světě zcela klíčové," podotkl s odkazem na volný obchod a boj proti klimatickým změnám.

Témata:  G20 Německo USA Donald Trump Wolfgang Schäuble

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy