Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Usáma bin Ládin stále naživu? Tajné dokumenty prý mohou rozlousknout velké tajemství

Teroristický útok na WTC v New Yorku
Teroristický útok na WTC v New Yorku
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Takzvaní hledači pravdy se domnívají, že vůdce teroristické skupiny Al-Kaida Usáma bin Ladin může být živ a zdráv. Doufají proto, že slib nového prezidenta Donalda Trumpa týkající se odtajnění záznamů o jeho smrti, ke které došlo v roce 2011, by mohlo na celou věc vrhnout nové světlo.

Někteří konspirační teoretici jsou přesvědčeni, že duchovní otec teroristických útoků z 11. září nebyl zabit v květnu 2011 týmem zvláštních amerických sil (Navy SEALS), ale že byl odvezen na tajné místo a získal novou identitu.

Právě tito lidé teď podle serveru Express doufají, že Trump odtajní informace o celé misi a o detailech pohřbu bin Ládina do Arabského moře z letadlové lodi USS Carl Vinson. Vůdce teroristů byl podle oficiální verze zabit při přestřelce s Navy Seals v Abbottabadu v Pákistánu.

Předseda výboru pro zpravodajskou činnost Devin Nunes už oznámil, že v jednal s Bílým domem a jinými subjekty o uvolnění zbývajících tajných spisů. Obamova administrativa tyto žádosti opakovaně odmítla.

Vedení amerických tajných služeb již v roce 2015 rozhodlo zveřejnit některé Bin Ladinovy dokumenty, šlo například o korespondenci mezi šéfem al-Káidy a jeho spolupracovníky, stejně jako mezi al-Káidou a dalšími teroristickými skupinami.

„Prioritou musí být zabíjení Američanů a jejich představitelů," napsal bin Ládin v jednom z dopisů svým spolupracovníkům. V jiném listu nabádal džihádisty v severní Africe, aby „netrvali na zformování islámského státu" a místo toho se zaměřili na útoky proti americkým ambasádám v Sieře Leone či Togu a proti americkým ropným společnostem. 

Úřad ředitele Národní zpravodajské služby uvedl, že dosud bylo zveřejněno 571 souborů, 49 jich ještě zbývá. Podle některých konzervativců by však dosud nezveřejněné materiály „naplnily malou vysokoškolskou knihovnu“. Nunes tvrdá na tom, že „není možné uzamknout tisíce dokumentů, když v nich nejsou žádné významné utajované informace“.

Nová šéf amerických tajných služeb (DNI)  Dan Coats tvrdí, že tyto soubory jsou „nezbytný zdroj pro pochopení toho, jak funguje Al-Káida". „Tyto dokumenty je třeba zveřejnit, zvláště když vidíte růst Al-Káidy a Islámského státu. Tyto dokumenty je třeba odtajnit pro historiky, abychom mohli začít skládat historii toho, co Al-Káida byla a jaká je dnes,“ tvrdí.

Některé soubory podle některých obsahují podrobnosti o veřejně neznámém spojení mezi Al-Káidou a Íránem. Konspirační teoretici si zároveň myslí, že Bin Ládin nebyl vůbec zabit, a doufají, že díky jejich zveřejnění získají více informací o tajemné operaci.

Konspirační teoretici jako Alex Jones ze serveru Info Wars například tvrdí, že zpráva o smrti Bin Ládina byla zfalšovaná tak, aby podpořila předvolební kampaň Baracka Obamy v roce 2012, a že bin Ládin byl ve skutečnosti bývalý agent CIA.

Témata:  Usáma bin Ládin USA 37145 terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy