reklama

Všechny volby od roku 2009 vyhrála GERB. Její vůdce Bojko Borisov odstoupil z premiérské funkce po loňském vítězství nezávislého prezidentského kandidáta podporovaného socialisty Rumena Radeva, což následně vyvolalo nutnost mimořádných voleb.

Bojkovova GERB v předvolebních průzkumech dosahovala obliby kolem 32 procent, zatímco socialisté zhruba 29 procent. Žádná z obou stran ale zřejmě nezíská většinu dostatečnou k samostatnému vládnutí. Analytici se shodují, že budoucí koalice bude křehká a jejími účastníky budou nejspíš i nacionalisté ze sdružení Spojení vlastenci, které se v průzkumech umísťovalo jako třetí.

V posledních dnech předvolební boj vyvolával napětí na hranici Bulharska s Tureckem. Bulharští nacionalisté se tam podle agentury AP snaží bránit bulharským občanům turecké národnosti žijícím trvale v Turecku, aby přišli do původní vlasti volit. Příslušníci tureckého etnika, většinou muslimové, tvoří deset procent ze 7,2 milionu bulharských občanů a asi 300.000 z nich žije v Turecku. Tito lidé mají stále bulharské pasy, a smějí tudíž volit. Blokáda by mohla postihnout asi 50.000 bulharských Turků.

Strana GERB je výrazně prozápadní a podporuje sankce proti Rusku, které s Bulharskem spojují historické vazby. Socialisté vedení Kornelijí Ninovovou naopak se sankcemi nesouhlasí a slibují, že v případě vítězství zlepší vztahy s Moskvou.

Volby v Bulharsku pečlivě sleduje kromě Moskvy i Brusel, který se podle agentury Reuters obává růstu vlivu socialistů a nacionalistů. Bulharsko od ledna příštího roku převezme na půl roku rotující předsednictví EU.