Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj má strávit 15 dní vězení, kladl odpor policii. Může ho to dostat do velkých problémů

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Kritik Kremlu Alexej Navalnyj dosta 15 dní vězení za údajné neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení při nedělním masovém protestu v Moskvě. Má také zaplatit pokutu 20 tisíc rublů (8700 Kč) za zorganizování akce. Obhájce Navalného ihned oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Policejní komando v neděli odpoledne odvedlo opozičního vůdce hned na počátku demonstrace, jakmile opustil výstup z metra na Puškinově náměstí. Před soudem dnes Navalnyj prohlásil, že se necítí vinen. Odpor prý policii nekladl a demonstrace byla navíc legální.

Podle agentury TASS může dnešní soudní verdikt Navalnému způsobit značné problémy. Podle zákona totiž existence dvou administrativních trestů, které dnes disident dostal, opravňuje ruské soudy změnit případný dřívější podmíněný trest odsouzeného na nepodmíněný.

Navalnyj byl koncem roku 2014 odsouzen k podmíněnému trestu 3,5 roku za defraudace, které měl způsobit kosmetické firmě Yves Rocher. Počátkem letošního února byl navíc v korupční kauze v lesnickém podniku Kirovles odsouzen k pěti letům vězení podmíněně, zatím ovšem nepravomocně.

Opoziční vůdce dal už několikrát najevo, že se napřesrok v prezidentských volbách hodlá postavit dosavadní hlavě státu Vladimiru Putinovi, pokud bude prezident znovu kandidovat. Pravomocné odsouzení, a to i podmíněné, podle ruských zákonů takovou kandidaturu znemožňuje. Navalnyj ale opakovaně tvrdí, že své volební plány nezmění.

Ruští vyšetřovatelé shromažďují důkazy k celé sérii obvinění proti účastníkům nedělního masového protivládního protestu v Moskvě, do něhož se podle organizátorů zapojily desítky tisíc lidí.

Mluvčí Vyšetřovacího výboru (SK) Svetlana Petrenková oznámila, že do shromažďování důkazů se pustili vyšetřovatelé zvláště těžkých zločinů z moskevské hlavní správy SK. Při moskevském protestu byl podle Petrenkové surově zbit policista. Neznámí útočníci mu blíže neurčeným předmětem rozbili hlavu a způsobili mu těžká zranění.

Existuje i podezření, že organizátoři slibovali účastníkům protestu finanční náhradu v případě, že budou zatčeni, řekla mluvčí SK. Její slova potvrdil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, který navíc uvedl, že organizátoři nabízeli moskevským výrostkům za účast na akci peníze. "Pokud to vyšetřovatelé budou považovat na nutné, předloží veřejnosti nějaké důkazy," řekl Peskov.

Navalnyj minulý týden na svém blogu slíbil Moskvanům, že každému zadrženému účastníkovi pochodu pomůže s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva s perspektivou odškodnění až 10.000 eur (270.000 Kč). Není ale jasné, zda předmětem vyšetřování je právě tato jeho výzva.

Témata:  Alexej Navalnyj demonstrace v Rusku Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy