reklama

"Počty narušení příměří dosáhly na východě Ukrajiny rekordní úrovně, pokračují intenzivní boje a staženy nebyly těžké zbraně," řekl Stoltenberg. Připomněl také prohlášení OBSE, že těžké zbraně, které by v oblasti vůbec neměly být, jsou používány skoro dvakrát za minutu.

NATO podle něj žádá všechny strany dohody z Minsku, aby splnily své závazky. "Dnes spojenci vyzvali Rusko, aby využilo svého vlivu na (východoukrajinské) ozbrojené skupiny tak, aby plně dodržovaly své závazky," řekl Stoltenberg. Spojenci mají podle něj problém s ruským uznáváním dokladů vydávaných východoukrajinskými separatisty a využíváním rublu jako měny na území pod jejich kontrolou.

Na žádost Ruska se dnes diskutovalo také o dění v Afghánistánu, kde NATO podporuje výcvikem a penězi afghánské národní síly. Velvyslanec Alexandr Gruško dnes podle informací ČTK odmítl obvinění, že jeho země podporuje povstalce hnutí Taliban, jak nedávno zaznělo ze strany amerických vojenských představitelů.

Jednání Rady NATO-Rusko bylo dnes v Bruselu delší, než se původně čekalo. Stoltenberg před novináři ocenil dnešní pokrok v transparentnosti, kdy Rusové informovali o třech svých nově vznikajících divizích v Západním vojenském okruhu a NATO o svém posilování v Pobaltí a Polsku. Obě strany si také vyměnily informace o minulých vojenských cvičeních.

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý dnešní diskusi označil z hlediska výměny informací za nejobsažnější od roku 2014. "Ale na druhou stranu neposunulo náš vzájemný vztah, řekl bych, ani o milimetr," podotkl.

Dnes Stoltenberg s novináři hovořil před tím, než se v přesunutém termínu v pátek v Bruselu sejdou ministři zahraničí členských zemí aliance. Schůzka, která byla posunuta kupředu tak, aby se jí mohl zúčastnit nový americký ministr Rex Tillerson, bude podle generálního tajemníka NATO signálem trvajících transatlantických bezpečnostních vazeb.