Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět vyjadřuje Rusku soustrast. Lituje útoku v Petrohradu

Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Foto: European Union

Praha - Soustrast pozůstalým po obětech dnešního výbuchu trhaviny v petrohradském metru už vyjádřila řada zahraničních politiků. Za "hroznou věc" označil explozi v Petrohradu americký prezident Donald Trump.

Mezi prvními byli šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová či generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i zástupci Británie, Francie a Německa a řady dalších zemí včetně Česka.

"Sledujeme zprávy přicházející z Petrohradu společně se všemi ministry zahraničí EU," uvedla na twitteru Mogheriniová, která se dnes účastnila jednání evropských šéfdiplomatů v Lucemburku. "V myšlenkách jsme se všemi obyvateli Ruska," dodala.

Na twitteru vyjádřil zděšení z výbuchu britský ministr zahraničí Boris Johnson. "Soucítím s oběťmi a jejich rodinami," uvedl. Jeho francouzský kolega Jean-Marc Ayrault rovněž vyjádřil "solidaritu s Ruskem a rodinami obětí". Německo je v těchto temných hodinách v myšlenkách s "našimi přáteli v Rusku, oběťmi a jejich rodinami," reagoval šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel, podle kterého "mnoho nyní naznačuje, že šlo o podlý útok proti nevinným".

"Hrozná věc, děje se to po celém světě, naprosto hrozná věc," komentoval dnešní události v Petrohradě na dotaz novinářů americký prezident Trump.

"Bohužel to není poprvé, kdy občané tohoto nádherného města musí strpět takovou tragédii," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Útok v Petrohradu ho "šokoval a zarmoutil". "Nic nemůže takový barbarský čin ospravedlnit," dodal Juncker.

Miloš Zeman v souvislosti s výbuchem kondoloval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Teroristické činy jsou naprosto neomluvitelné, napsal český prezident.

Český premiér Bohuslav Sobotka, který byl dnes na návštěvě Berlína, vyjádřil "lítost a soustrast pozůstalým obětí tohoto útoku" a "solidaritu a podporu ruské vládě". "Ukazuje se, že teroristické činy, útoky podobného typu neznají hranice a je strašně důležité, aby tady fungovala určitá solidarita a vzájemná podpora mezi státy. Takže chci jednoznačně ten útok odsoudit," dodal.

"Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodinám nevinných obětí útoku v petrohradském metru. Doufám v uzdravení všech raněných," uvedl na twitteru český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"Nejhlubší soustrast těm, které postihl výbuch v petrohradském metru, jejich milovaným a ruskému lidu," uvedl na sociální síti generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Témata:  Rusko Petrohrad Rusko Miloš Zeman teroristický útok v petrohradském metru Jean-Claude Juncker Jens Stoltenberg Federica Mogherini Bohuslav Sobotka Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy