Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět kritizuje nasazení chemiských zbraní v Sýrii: Za útokem stojí Asadovy síly, tvrdí Johnson

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Brusel - Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese chemický útok v provincii Idlib ukázal, že v Sýrii se dál dějí válečné zločiny a často je porušováno mezinárodní humanitární právo. Británie je přesvědčená, že plyn nasadila Asadova armáda.

Útok na povstalci ovládané město Chán Šajchún si podle některých zdrojů vyžádal nejméně 100 obětí a 400 raněných. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Moskva i Sýrie takový útok popírají.

Guterrés při příchodu na dnešní konferenci o pomoci a budoucnosti Sýrie v Bruselu prohlásil, že pachatelé útoků musí nést zodpovědnost, vyhnul se ale odpovědi na otázku, zda vinu nese režim prezidenta Bašára Asada. "Je třeba věc jednoznačně vyšetřit, abychom se zbavili veškerých pochybností. Odpovědnost je nutné vyvodit na základě tohoto vyšetřování," uvedl pouze.

Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona ale důkazy jednoznačně směřují k tomu, že za chemickým útokem, který podle některých zdrojů usmrtil okolo stovky lidí, stály Asadovy síly. "A že to udělali s plným vědomím toho, že používají nelegální zbraně k barbarskému útoku na vlastní lidi," řekl v Bruselu Johnson.

"Jsem přesvědčen, že Rada bezpečnosti OSN dostojí své zodpovědnosti," prohlásil Guterres. Rada se kvůli incidentu schází dnes odpoledne. Francie, Británie a USA navrhly rezoluci, která údajný útok chemickými zbraněmi odsuzuje. "Tohle je moment pravdy," poznamenal k odpolednímu jednání generální tajemník OSN.

Útok podle Guterrese dokládá potřebu vyvinutí tlaku na strany sedmiletého syrského konfliktu, aby konečně pochopily, že je třeba jej ukončit.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Bašár Asad Sýrie Boris Johnson António Guterres OSN

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy