Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět reaguje na americkou akci v Sýrii: Izrael, Austrálie i Saudská Arábie útok vítají, Rusko a Írán zuří

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Damašek - Americké bombardování letecké základny syrského režimu přivítaly kromě Izraele také Saúdská Arábie a Austrálie. Na stranu Washingtonu se postavila také Británie. Naopak Írán protestuje.

Útok je reakcí USA na chemický útok ve městě Chán Šajchún, který si podle různých zdrojů vyžádala 70 až 100 obětí. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je úder "přiměřenou a vyváženou" odpovědí na tento incident. Současně vyzval Rusko, aby "sehrálo svou roli" při zajištění míru v Sýrii.

"Izrael zcela podporuje rozhodnutí prezidenta Trumpa a doufá, že tomuto poselství o odhodlanosti tváří v tvář odporným činům režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada porozumí nejen v Damašku, ale i v Teheránu, Pchjongjangu a jinde," stojí v prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Trump podle něj vyslal "slovy i činy" silné a jasné poselství, že užití a šíření chemických zbraní "nebude tolerováno". Podle izraelské stanice Channel 2 TV byl Izrael a další američtí spojenci o chystaném útoku USA na vojenskou základnu syrského režimu v provincii Homs informováni. Washington už dříve uvedl, že informoval také Rusko, nijak s ním ale útok nekoordinoval.

Také britská vláda vyjádřila podporu americkému úderu. Podle ní je akce "adekvátní odpovědí na barbarský chemický útok" ve městě Chán Šajchún. "Smyslem amerického zásahu je odstrašit syrskou vládu od dalších podobných útoků", uvedl mluvčí Downing Street.

Zdroj z francouzské diplomacie řekl agentuře Reuters, že Američané před úderem na základnu na něj Paříž upozornili předem. Spojené státy podle tohoto zdroje od Francie "nic zvláštního nežádaly". Americký ministr zahraničí Rex Tillerson údajně řekl svému francouzskému protějšku Jeanu-Marcu Ayraultovi, že Washington chce své akce se svými spojenci "koordinovat".

Rijád vyjádřil Washingtonu plnou podporu a krok amerického prezidenta Donalda Trumpa označil za odvážný. Naopak Írán bombardování odsoudil.

Předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov podle agentury Interfax řekl, že ruské spojenectví se Spojenými státy v Sýrii je po americké akci zpochybněno.

Témata:  plynový útok v syrském Idlibu Saúdská Arábie Izrael Austrálie Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.