reklama

Konec mocenského vakua

Asadův režim může být odrazen od dalšího používání vražedného plynu proti civilistům, což je hyenismus a válečný zločin, zdůrazňuje Washington Post. Dodává, že pokud takové jednání bude tolerováno, situace nejen v Sýrii, ale v i v celém světě se stane brutálnější.  

"Rusko a Írán by měly získat nový důvod k zamyšlení se, zda budou pokračovat v podpoře krví potřísněného damašského diktátora, nebo se domluví a zbaví se ho," nabádá americký deník. Konstatuje, že další problematické režimy a jejich podporovatelé by měli přehodnotit, jak mohou USA odpovídat na provokace.

Podle washingtonského serveru je příznačné, že Trump se rozhodl k akci v momentě, kdy jednal v Mar-a-Lago se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který podporuje severokorejského diktátora Kim Čong-una a vede pomalou agresivní kampaň v Jihočínském moři.

Nejdůležitější nicméně je, že američtí spojenci mají nyní důvod doufat, že Trump dokáže zaplnit mocenské vakuum na Blízkém východě, které vytvořilo rozhodnutí jeho předchůdce Obamy nereagovat silou na překročení červené linie v podobě užití chemických zbraní syrským režimem, deklaruje editorial. Podotýká, že Trumpovu akci dle očekávání oceňují od Británie po Německo a od Izraele po Japonsko, stejně jako američtí kongresmani napříč politickým spektrem.

"Dokonce i podrážděná reakce Kremlu Vladimira Putina vypadá jen povrchně, především proto, že Pentagon si dal práci a předem varoval ruské síly v Sýrii," píše Washington Post. Zdůrazňuje však, že zatím není jasné, zda Trumpovo rozhodnutí znamená změnu jeho zahraničněpolitické koncepce, či pouhou jednorázovou odpověď na děsivé televizní záběry dusících se dětí.  

Mír a harmonie zvítězí

V roce 2013 Trump tvrdě odmítal americkou odplatu za provedení mnohem ničivějšího chemického útoku sarinem ze strany Asadova režimu a i nyní ve svém úterním projevu zopakoval, že není a ani nehodlá být prezidentem světa, pokračuje prestižní deník. Dodává, že ve čtvrtek již americký ministr zahraničí Rex Tillerson hovořil o akci jménem mezinárodního společenství za zachování mezinárodních norem ohledně chemických zbraní, přičemž prezident doplnil, že dokud budou USA žádat spravedlnost, "mír a harmonie nakonec zvítězí".  

"Američtí spojenci mohou pouze doufat, že Trump v průběhu svého prezidentství skutečně přijme takovéto cítění namísto svého dlouhodobého izolacionistického instinktu," konstatuje washingtonský server. Připomíná, že Trump nyní musí přijít s takovou politikou vůči Sýrii, která bude reagovat na události uplynulého týdne. Jeho administrativa zřejmě již chápe, že občanská válka, která přiživuje Islámský stát a další extremisty, nikdy neskončí, dokud u moci zůstane Asadův režim, uvádí editorial. Soudí, že chemický útok signalizuje záměr Asada zaútočit na povstalci drženou provincii Idlib za pomoci taktiky spálené země, kterou již realizuje v jiných částech země, což by vedlo k nové masivní uprchlické vlně a tisícům obětí z řad civilistů.

Spojené státy by měly dát Damašku jasně najevo, že jakýkoliv další chemický útok, stejně jako jiné nestydaté údery na civilisty, budou opět vojensky potrestány, nabádá Washington Post. Doporučuje americké vládě, aby se souběžně s tím znovu pokusila přimět Rusko a syrské sousedy k jednání o budoucnosti země za pomoci své nové páky v podobě demonstrace Trumpovy ochoty použít sílu.

Dané úsilí by podle deníku mělo získat všeobecnou podporu Kongresu, zahrnující i povolení vojensky odpovědět na případná další zvěrstva - navzdory tomu, že Bílý dům má podle editorialu ústavní možnosti jednat z vlastní vůle.  

"Trump vytvořil příležitost pro Spojené státy a své prezidentství v Sýrii," míní vlivný server. Dodává, že její skutečná hodnota bude ale záviset až na jeho následujících činech.